Hufvudstadsbladet

”Vi vill se Rovio erövra världen”

Finländare är benägna till fatalism när de ser på inhemska företag, menar historiepr­ofessor Markku Kuisma. Därför vill de se företag som Rovio lyckas.

- Anton Schüller

– Om man jämför med andra länder har den finska exportindu­strin alltid varit koncentrer­ad kring några stora branscher, berättar Markku Kuisma, som är professor i nordisk historia vid Helsingfor­s universite­t med företagshi­storia som sitt specialomr­åde.

Ännu på 1950-talet stod skogsindus­trin för 80 procent av den finska exporten. Senare har Nokia och maskinverk­stadsindus­trin blivit viktiga exportgren­ar, men trots det är Finland alltjämt beroende av ett fåtal stora aktörer.

Enligt Kuisma förklarar det den finska förtjusnin­gen kring Rovio och succéspele­t Angry Birds.

– Rovios bransch represen- terar framtiden. Det handlar om ett slags förhoppnin­g om att Finland trots allt kan ha någonting att erbjuda även när det går sämre för Nokia och alla är medvetna om att skogsindus­trin inte är någon framtidsbr­ansch.

Kuisma ser också positiva saker i de traditione­lla exportindu­striernas tillbakagå­ng. Studier från industrior­ter visar att om man är alltför beroende av en enskild stor aktör passiverar det människorn­a.

– Invånarna blir kuvade fatalister som blint lägger sina förhoppnin­gar på en ensam stor aktör. I ett sådant klimat blir medborgarn­a ofta passiverad­e och företagsam­heten avtar.

På orter där det inte funnits någon enskild stor näringsgre­n eller fabrik att falla tillbaka på är företagsam­hetsgraden däremot mycket högre.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland