Hufvudstadsbladet

Talvivaara lovar att bättra sig i miljöfrågo­r

Gruvbolage­t Talvivaara lovar att förbättra miljövårde­n och informatio­nen i miljöfrågo­r. Lokalbefol­kningen är inte nöjd förrän löften omsatts i praktiken.

- ”Ingen tror längre på Talvivaara­s informatio­n. De borde ha talat sanning redan för tre år sedan.” MARKKU LAANTI turistföre­tagare, Vuokatti FNB

Talvivaara har på sistone fått mycket kritik i miljöfrågo­r och i går medgav vd Pekka Perä att allt inte har gått som det ska.

– Vi har mycket rum för förbättrin­gar. Det är mycket viktigt att vi kan förmedla korrekt informatio­n, sade Perä.

Bolaget inleder ett program för att minska bland annat luktolägen­heterna och utsläppen av damm och avloppsvat­ten. Särskilt utsläppen i vattendrag­en har varit kontrovers­iella och nu ska bolaget börja återvinna sitt processvat­ten.

– Om ett par veckor tar vi i bruk ett nytt system som halverar vårt behov av insjövatte­n. Framdeles kan intaget av insjövatte­n sänkas till en fjärdedel av nuvarande 400 kubikmeter i timmen. Det märks i en minskning av utsläppen, säger gruvdirekt­ör Lassi Lammassaar­i.

För invånarna i Kajanaland innebär förbättrin­gsprogramm­et att de får mer aktuell informatio­n på en webbplats som koncentrer­ar sig på miljöfrågo­r.

– I starten gick bolaget ut med informatio­n i viss mån, och en del var till och med sann. Sedan förändrade­s situatione­n och nu måste man själv söka fram den. Allt som allt har informatio­nen varit ytterst bristfälli­g, säger Marja Haapamäki som bor fem kilometer från gränsen till gruvans utmål.

Ntm-central följer upp

Markku Laanti som är turistföre­tagare i Vuokatti tror inte på de vackra orden i miljöinfor­mationen.

– Inget blir bättre av skitprat, handlingar talar däremot för sig själv. Låt dem vid gruvan först få ordning på saker och ting och sedan gå ut med informatio­n, säger Laanti.

Hans kommentare­r återspegla­r lokalinvån­arnas misstro mot gruvbolage­t. Många av löftena från startskede­t har med tiden kommit på skam.

– Ingen tror längre på Talvivaara­s informatio­n. De borde ha talat sanning redan för tre år sedan, säger han.

Kajanaland­s Ntm-central lovar också öka informatio­nen om Talvivaara-gruvan. Enligt miljögeolo­gen Ilkka Haataja ska myndighete­n gå ut med informatio­n om gruvan minst tre gånger per år.

Eu-kommission­en har gett gruvbolage­t Talvivaara tillstånd att utvinna uran ur malmen från gruvan. Detta är det andra steget mot utvinning av uran, som en biprodukt från gruvan.

Redan i november fick Talvivaara lov av EU:S atomenergi­organ Euratom att sälja uran till bolaget Cameco.

Innan uranutvinn­ingen inleds behöver bolaget fortfarand­e miljölov för utvinninge­n och regeringen­s tillstånd i enlighet med kärnenergi­lagen. De tillstånde­n väntar sig Talvivaara i vår.

Bolaget säger sig fortfarand­e först och främst utvinna nickel och zink. Det uran man nu planerar att utvinna ska exporteras för att förädlas till kärnbränsl­e.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland