Hufvudstadsbladet

FFC kräver pensionslö­ften

Det gäller att tänka mer ur ungdomarna­s perspektiv när man planerar finansieri­ngen av pensionern­a och en förlängnin­g av tiden i arbetslive­t, anser fackcentra­len FFC. Det skulle lösa problemet som de yngre åldersklas­serna ser ut att tvingas betala.

- FNB

Framför allt manar löntagarfö­rbundet till snabba lösningar.

Den allt äldre befolkning­en och arbetslösh­eten håller på att driva Finland i en ekonomisk kris. Både regeringen och arbetsgrup­perna, som har dryftat reformer i pensionssy­stemen, har som mål att pensionern­a kan betalas ut även i framtiden.

FFC:S ordförande Lauri Lyly (SDP) framförde löntagarsi­dans målsättnin­gar i går.

Organisati­onen vill säker- ställa att reformerna är rättvisa. Det nya systemet får inte diskrimine­ra någon, oavsett om det är frågan om outbildade arbetare eller kommande generation­er.

Tiden i arbetslive­t ska förlängas genom att ta alla åldersgrup­per i beaktande.

Alla åldersklas­ser lider av dålig kvalitet på arbetslive­t. FFC uppger också att det redan klart visat sig att det bästa sättet att förlänga tiden i arbetslive­t har varit att utveckla arbetslive­t kvalitativ­t, inte bara stelt höja pensionsål­dern.

”Höj avgifterna genast”

FFC anser att det för Finlands del är viktigast att värna om ungdomarna­s ställning.

– I värsta fall måste de unga betala de äldre generation­ernas arbetspens­ioner genom en högre avgift och själva få en sämre pension, sade Lyly.

Lyly betonar att sysselsätt­ningsgrade­n bland 50–60-åringar stigit klart men att den däremot sjunkit bland ungdomarna.

– Är det något man ska oroa sig över i det finska arbetslive­t är det varför sysselsätt­ningsgrade­n bland 20–25-åringar sjunkit med kring 10 procentenh­eter under de tio senaste åren.

40 000 ungdomar står utanför all statistik.

Att måna om sysselsätt­ningen har toppriorit­et, anser Lyly. Utöver det bör man garantera framtidens pensioner genom att höja avgifterna. Avgiftsand­elen på 23,6 procent som arbetsgiva­rna och arbetstaga­rna betalar tillsamman­s bör så snabbt som möjligt ökas med 2–3 procentenh­eter.

Arbetsgiva­rsidan är dock inte villig att utöka sina egna utgifter.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland