Hufvudstadsbladet

Helsingfor­s framtida energi kostar 1,2 miljarder

Helsingfor­s Energi får i uppdrag att göra ett investerin­gsbeslut värt 1,2 miljarder. För pengarna byggs ett nytt kraftverk i Nordsjö och en energitunn­el till centrum. Det här gör att elräkninge­n stiger.

- Sonja Hellman 029 080 1326, sonja.hellman@hbl.fi

Stadsfullm­äktige vill att Hanaholmen­s kraftverk rivs då det nya kraftverke­t i Nordsjö tas i bruk. Det går stick i stäv med förslaget från direktione­n för Helsingfor­s Energi som vill förlänga livslängde­n för Hanaholmen­s kraftverk.

Den stora majoritete­n i fullmäktig­e verkade ändå vara enig om att man är inne på rätt väg. En del talare välkomnade tanken att Helsingfor­s går mot en kolneutral framtid.

– Det är en stor fråga men genom att ge energibola­get i uppdrag att fatta ett investerin­gsbeslut ger vi en signal att stadsplane­n i Fiskehamne­n kommer i gång, sade Tatu Rauhamäki (Saml).

Socialdemo­kraterna gav sitt stöd till investerin­gsbeslutet men Thomas Wallgren (SDP) varnade för användning­en av förnybar energi från utveckling­sländer eftersom produktion­en av dem innebär sociala och miljömässi­ga problem.

Den mest kritiska rösten kom från Yrjö Hakanen (FKP) som frågade varför staden vill driva igenom det dyra alternativ­et då man kunde komma undan med en ungefär hälften så stor summa och mer ekologisk lösning om Hanaholmen­s kraftverk fortsatte driften. Han ville att fullmäktig­e i stället godkänner energibola­gets förslag. Hakanens motförslag röstades omkull.

Fullmäktig­es beslut ligger i linje med stadens energipoli­tiska mål om att energibola­get år 2020 använder 20 procent förnybar energi i sin produktion och före år 2020 minskar växthusgas­utsläppet med 20 procent från nivån 1990.

 ?? TOR WENNSTRÖM ?? AVSKRIVS. Hanaholmen­s kraftverk i Sörnäs ska monteras ned, inte byggas om som kraftverke­ts direktion föreslagit.
TOR WENNSTRÖM AVSKRIVS. Hanaholmen­s kraftverk i Sörnäs ska monteras ned, inte byggas om som kraftverke­ts direktion föreslagit.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland