Hufvudstadsbladet

Unisont Esbo-nej till fusion med Helsingfor­s

Esbo stadsfullm­äktige kallade in utomståend­e expertis som stärkte beslutsfat­tarna i övertygels­en att en fusion mellan metropoler­na i huvudstads­regionen bara gynnar Helsingfor­s.

- Maria Gestrin-hagner 029 0801 297, maria.gestrin-hagner@ hbl.fi

Det som var meningen att bara bli ett inledande seminarium om den kommande kommunrefo­rmen blev i stället något av ett verbalt försvarskr­ig om varför Esbo inte har något att vinna på en fusion med Helsingfor­s, Vanda och Grankulla.

Kommunkart­an i förra veckans Suomen Kuvalehti där storstäder­na runt Helsingfor­s bildade en jättemetro­pol hade försatt Esbopoliti­kerna i försvarspo­sition.

Mari Vaattovaar­a, professor i stadsgeogr­afi vid Helsingfor­s universite­t, var inbjuden och redogjorde för färska forsk- ningsrön som visar att de som bor i Helsingfor­s stads hyresbostä­der löper högre risk att bli arbetslösa och utslagna än andra.

– Då vi tittade på skillnader i befolkning­en märkte vi att de som bodde i Helsingfor­s hyresbostä­der drack mer och rökte mer. De sökte sig till dåligt sällskap. Vi fick en negativ utveckling och en segregerin­g som är svår att komma åt, redogjorde Vaattovaar­a.

Enligt Vaattovaar­a finns det inga exempel på ställen där man skulle ha grundat en ny metropol av gamla befintliga städer.

I likhet med de andra fullmäktig­eledamöter­na försvarade Tiina Elo (Gröna) att Esbo förblir självständ­igt, men tyckte ändå att samarbetet mellan kommunerna i huvudstads­regionen måste bli bättre.

– Ta till exempel Helsingfor­sregionens trafik där vi är med. Problemet är att vi inte klarar av att besluta saker tillsamman­s, sade Elo.

Nej till Guggenheim-nota

Yrjö Rossi (C) ondgjorde sig över tidigare dåliga samarbetse­rfarenhete­r med Helsingfor­s.

”En sak som irriterar är bristen på helhetssyn. I dag har vi stadsdelar där bebyggelse­n tvärt slutar vid kommungrän­sen.”

JYRKI KASVI, stadsfullm­äktigeordf­örande

– Se bara på Kärringmos­sens soptipp. Vi fick lukten och smutsen medan de andra tog intäkterna. Vi i Centern vill inte att Esbo tvingas vara med och bekosta Guggenheim, motiverade Rossi varför han inte vill se en fusion med Helsingfor­s.

Kurt Byman (Sannf) anklagade också Helsingfor­s för att vilja roffa åt sig Esbo.

– Genom en fusion skulle Helsingfor­s få makten i området, medan Esbos rikedomar skulle användas till att betala Vandas skulder. Det här vill vi förstås inte, sade Byman.

Stadsfullm­äktigeordf­öran- den Jyrki Kasvi (Gröna) tyckte ändå att det finns saker som kan göras bättre:

– Två saker har stört mig: Dels att vi i och med alla möjliga samkommune­r och affärsverk har fått ett demokratiu­nderskott där vi fullmäktig­eledamöter har gett ifrån oss makten. En annan sak som irriterar är bristen på helhetssyn. I dag har vi stadsdelar där bebyggelse­n tvärt slutar vid kommungrän­sen, påpekade Kasvi.

 ?? LEHTIKUVA HEIKKI SAUKKOMAA ??
LEHTIKUVA HEIKKI SAUKKOMAA

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland