Hufvudstadsbladet

Klockan klämtar För skottsekun­den

Tycker du att världen snurrar för fort? Åtminstone snurrar den fortare än förr. Så fort att fysikerna överväger att justera klockan.

- Peter Buchert 029 080 1318, peter.buchert@hbl.fi

I dag eller i morgon ska FN:S telekommöt­e fatta ett beslut med konsekvens­er för tidräkning­en: Ska vi fortsätta att pilla in de skottsekun­der som behövs för att den koordinera­de universell­a tiden (UTC) inte ska skena i väg från jordens medelsolti­d? Frågan splittrar världens vetenskaps­män, men det lutar mot ett revolution­erande nej.

USA och Frankrike hör till nej-falangen som vill att man slutar peta in extra sekunder i de hyperexakt­a atomklocko­rna. Att fördröja dem för en sekund ungefär vart tredje år ställer till problem för satellitna­vigeringen, så stora problem att USA har slutat lägga in de extra sekunderna i sitt gps-system.

Skottsekun­derna strular också till det för mobilnäten, finansmark­naderna och flygtrafik­kontrollen.

– Det stora problemet är att skottsekun­den läggs in så att klockorna stannas för en sekund. Men världen stannar ju inte, säger den amerikansk­a fysikern Judah Levine till Huffington Post.

”Att slopa skapar stort problem”

Storbritan­nien och Kina är mera konservati­va. De hävdar att skottsekun­derna är nödvändiga för att Utc-tiden inte ska gå i otakt med jordens rotation.

För oberoende hur exakta atomklocko­rna än är, säger ja-sidan, är det trots allt soltiden som måste få avgöra vad klockan är slagen.

År 3000 skulle atomtiden redan avvika med si så där en kvart från vad solens ställning på himlavalve­t indikerar. Och riktigt långt fram i tiden skulle de hyperexakt­a atomklocko­rna hävda att det är midnatt mitt på dagen.

– Att slopa skottsekun­derna är att eliminera ett litet problem och skapa ett stort, säger den franske astronomen Daniel Gambis.

Jorden roterar snabbare

Skottsekun­den infördes 1972 för att jorden roterar långsammar­e än vår definition av dygnet. Ett dygn definieras som 86 400 sekunder men i själva verket varar det ungefär en halv tusendelss­ekund längre.

Problemet kunde justeras med att omdefinier­a begreppet sekund, men det är så fundamenta­lt och har inget med jordens rotation att göra, att det inte får röras.

Även om den känsliga moderna elektronik­en som styr trafiksäke­rheten är det främsta argumentet för att slopa skottsekun­den finns det en annan faktor som också talar emot den extra tidsenhete­n: Jorden har börjat rotera snabbare – varför vet man inte – och därmed behövs skottsekun­der alltmer sällan.

FN:S telekommöt­e i Genève har vikt fem dagar – en evighet jämfört med alla skottsekun­der tillsamman­s – för att nå konsensus om skottsekun­dens framtid.

Lyckas det inte avgörs frågan genom omröstning.

 ?? KOREA OUT
EPA / YONHAP SOUTH ?? TIDEN GÅR. Vid midnatt den 30 juni införs nästa skottsekun­d, men den kan bli den sista.
KOREA OUT EPA / YONHAP SOUTH TIDEN GÅR. Vid midnatt den 30 juni införs nästa skottsekun­d, men den kan bli den sista.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland