Hufvudstadsbladet

Ungern Orban beredd att ändra sig

Ungerns premiärmin­ister Viktor Orban taggar ner i Eu-bråket om landets nya lagar. Han är nu beredd att göra ändringar för att slippa dras inför domstol.

- STRASBOURG MARIA DAVIDSSON/TT

Ungerns premiärmin­ister Viktor Orban bjöd in sig själv till debatt i Eu-parlamente­t i Strasbourg i går.

Han ville ge sin syn på saken dagen efter att Eu-kommission­en startat tre processer mot Ungern. Ärenden som kan sluta i domstol om Orbans regering inte ändrar kontrovers­iella lagar, som bland annat rör centralban­kens självständ­ighet och tvångspens­ionering av domare och åklagare.

Ungern, som är i behov av stöd från EU och IMF, har inte råd med utdragna bråk med långivarna och vill undvika att hamna i domstol.

Brevväxlar med Barroso

Viktor Orban berättade att han skickat ett brev till EUkommissi­onens ordförande José Manuel Barroso.

– Jag skrev att de problem som kommission­en pekar på lätt och snabbt kan lösas,

”Jag skrev att de problem som kommission­en pekar på lätt och snabbt kan lösas.”

VIKTOR ORBAN Ungerns premiärmin­ister sade Orban, som ser det hela som ett juridiskt, tekniskt problem.

En punkt kan dock vara mer svårlöst, medger Orban, och det är kravet att centralban­kschefen ska svära trohet mot Ungern, som höga tjänstemän gör i landet.

Mjukare än i fjol

Många parlamenta­riker kommer väl ihåg Viktor Orbans besök för ett år sedan. Då mötte landets nya medielag samma störtskur av kritik för att inte leva upp till EU:S värderinga­r som de nu aktuella lagarna gör. Då var Orban på krigsstige­n, aggressiv och stursk. Nu hade han en mer samarbetsv­illig stil.

Orbans regering har i högt tempo drivit igenom en ny konstituti­on och andra tunga lagar tack vare mer än två tredjedels majoritet i parlamente­t. Kritiker är rädda för att Orbans högerparti Fidesz nu tar ett för starkt grepp över rättsväsen­de, centralban­k och medier. Demonstran­ter i Budapest har till exempel burit plakat med texten ”Viktator”.

Flera talare i Eu-parlamente­t påminde om Orbans förflutna som frihetskäm­pe under kommunistt­iden.

– Du gjorde ett fantastisk­t jobb för att slå ner kommunism och diktatur, men nu är jag rädd för att du är inne på fel väg, sade exempelvis liberalern­as ledare Guy Verhofstad­t.

 ?? EPA/PATRICK SEEGER ?? FRÅN STURSK TILL FÖRSONLIG. Ungerns premiärmin­ister Viktor Orban förklarar sig för Eu-parlamente­t för andra gången på ett år.
EPA/PATRICK SEEGER FRÅN STURSK TILL FÖRSONLIG. Ungerns premiärmin­ister Viktor Orban förklarar sig för Eu-parlamente­t för andra gången på ett år.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland