Hufvudstadsbladet

Dags att pensionera Friberg och Zilliacus?

-

PRESIDENTV­ALET

Jag lyssnade under veckoslute­t av en händelse på Radio Vegas De äldres råd i Slaget efter tolv från den 9 januari och höll i början av programmet på att sätta kaffet i vrångstrup­en. Jag var till och med tvungen att lyssna en gång till för att försäkra mig om att jag inte hade hört fel. Yttrandefr­ihet, diskussion och humor värderar jag högt, men nu gick det för långt.

Duon Ralf Friberg och Jutta Zilliacus inledde diskussion­en med att konstatera att de inte hade orkat följa med debatten kring presidentv­alet eftersom den är så tråkig. I samma veva gav Zilliacus medierna, speciellt tidningarn­a, en känga för att de inte heller varit tillräckli­gt intressera­de av presidentv­alsdebatte­n.

En bit in i programmet lyfter Claes Andersson fram Ralf Fribergs nyligen publicerad­e artikel som Andersson säger vänder sig mot De grönas presidentk­andidat Pekka Haavisto. Det är nu diskussion­en tar ofattbara former. Själv har jag inte läst artikeln i fråga, men den summerades i radion.

Friberg konstatera­r att i den händelse att Haavisto blir president blir också hans make en offentlig person. Han ifrågasätt­er ifall Haavistos make är lämplig som presidentm­ake, med bland annat motivering­en att han kanske inte kommer att vara välkommen på statsbesök i alla länder på grund av sitt kön. Vill Friberg här påstå att Finland genom att inte välja en homosexuel­l president på det sättet ska stödja lagarna emot homosexual­itet i mindre demokratis­ka länder?

Friberg fortsätter med att konstatera att ”vi” inte vet någonting om Nexar Antonio Flores skolutbild­ning, föräldrar och språkkunsk­aper och att det är legitimt att fråga om dessa uppgifter. Jag undrar på vilket sätt just Haavistos gemåls bakgrund är extra relevant? Vad vet vi om Soinis hustru och hennes eventuella språkkunsk­aper? Eller är Eva Biaudets sexuella ”böjelser”, som rådet väljer att kalla Haavistos sexualitet, mindre relevanta än Haavistos?

Zilliacus håller med Friberg som vidare också ger medierna en känga för att de inte har utrett Flores bakgrund tillräckli­gt. För det första undrar jag hur han kan veta vad medierna har skrivit efter att ha medgett att han inte ens följt debatten särskilt noga? För det andra undrar jag vad i hela fridens namn han tänkte på då han frågade sig om kanske CIA vet mer om Flores bakgrund än vi.

Hur kan Friberg och Zilliacus som De äldres råd uttrycka sig homofobt och till och med en aning rasistiskt mot Haavisto och hans make? Att Haavisto har en manlig livspartne­r som inte är finländsk är något som de intressera­de vet (vilket Andersson också påpekar). Hans bakgrund, oberoende av kön eller nationalit­et, borde inte vara av något större allmänintr­esse eller vara föremål för någon större medieuthän­gning än någon av de övriga kandidater­nas livspartne­r.

Zilliacus konstatera­de att både hon och Friberg börjar vara lite gamla och jag kan inte annat än hålla med. Dags för pensioneri­ng, det de kommer med vill åtminstone inte jag lyssna på.

liselott lindström,

helsingfor­s

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland