Hufvudstadsbladet

Presidentv­alets hemliga agenda

- Sture Gadd

Är det meningen att Eva Biaudet genom sin synlighet skall skapa en plattform inför nästa Eu-val så att hon kan ersätta den duktiga Calle Haglund som sedan kan tas hem och utropas till ny Sfp-ordförande efter Stefan Wallin som får en reträttpos­t? Eller kanske man tror att Biaudets glans finns kvar vid nästa riksdagsva­l så hon kan ersätta Astrid Thors som kanske småningom också hon vill ha en reträttpos­t. Eller kanske Biaudet möjligen vill tävla om partiledar­posten redan i sommar, medan alla minns henne?

Vitsen med att ställa upp kandidater i ett presidentv­al som redan är avgjort ligger i att höja sitt eget partis profil under den långa kampanjen. Samtidigt ändras och mäts konstellat­ionerna inte bara inom väljarkåre­n utan också inom partierna. Nu står det till exempel klart att Paavo Väyrynen som oväntat föll ur riksdagen förra året är en stigande stjärna som på nytt kan tävla både om partiledar­posten, Eu-poster och framtida ministerpl­atser.

Också Pekka Haavisto, Paavo Arhinmäki och Sari Essayah har stärkt sina egna positioner åtminstone tillfällig­t och de som känner deras partier kan säga på vems bekostnad detta skett.

Presidentv­alsdebatte­n har inte varit intressant, om man inte beaktar de stora frågor som ingen vill tala om, Ryssland, Nato, försvaret och hur det krympande välståndet skall fördelas. Niinistö har med andra ord inte tvingats svara på svåra frågor utan kan antagligen glida in på sin nya post utan besvärliga löften som när som helst kan plockas fram ur datorernas minnen. De frågorna borde ha gällt säkerhetsp­olitik och moraliska attityder, presidente­ns åsikter i många praktiska politiska frågor är ju som känt ganska betydelsel­ösa numera. Regeringen bestämmer.

Vi finlandssv­enskar kan liksom alla andra glädja oss åt att alla åtta kandidater är nästan acceptabla, fast man kanske tycker mindre bra om någon. Men vem borde man ha röstat på? Somliga har ännu chansen att vara med.

Lipponen är ju vår vän och om intolerans­en sprider sig är han den finska politiker som har både moralisk ryggrad och kraft att stiga upp och försvara minoritete­rna. En tid hade han Edith Södergrans dikter i portföljen och även om han inte har Trollkarle­ns hatt på huvudet är hans meritlista den längsta. Också Arhinmäki och Haavisto är förstås sympatiska kandidater.

Många vill ändå bidra till att visa att vi finns genom att som vanligt rösta på det svenska partiets kandidat. En låg röstsiffra för henne skulle kunna tolkas som bristande stöd för svenskhete­n eller tvåspråkig­heten som den ju numera kallas. Det ser inte bra ut.

En röst på en tyst finskspråk­ig politiker vars parti lockar också argsinta nationalis­ter är ingen bra lösning. Det är som om man ville signalera att vem som helst kan sköta de känsliga svenska frågorna. Så är det inte. En kandidat som är värd vårt stöd borde nog ha hållit åtminstone ett tal av hundra om tolerans, tvåspråkig­a skolor och service på svenska. Helt gratis ropar vi inte hurra. Sture Gadd är kolumnist och medlem av stadsfullm­äktige

i Helsingfor­s (Sfp/obunden).

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland