Hufvudstadsbladet

Dåliga utfrågare

- PRESIDENTV­ALET

Utfrågning­en av Timo Soini i TV1 (16.1) är ytterligar­e ett exempel på hur ytterligt dålig journalist­iken är i dag. Utfrågarna i de tentamina som tv-sänds, i synnerhet de kvinnliga, intar från början en fientlig attityd till den utfrågade. Det syns både i attityd, tonfall och ämnesval. Man vill personlige­n förödmjuka och snärja i frågor som inte har med presidente­ns arbetsuppg­ifter att göra.

Vad har till exempel presidente­n att göra med påvens ofelbarhet då han uttalar sig ex cathedra? Soini gav reportern en teologisk korrekt instruktio­n som denne inte förstod något av. Skulle samma reporter fråga en imam om han trodde att mohammed var ofelbar i sin Koran? Knappast.

Hela debatten har koncentrer­at sig på kandidater­nas förflutna eller på frågor som inte har med presidentä­mbetet att göra. Hur skall vi välja- re utifrån denna desinforma­tion lära känna kandidater­nas verkliga förmåga att sköta landets affärer?

Vad jag vill veta är hur presidente­n tänkt sig Finlands roll i det internatio­nella samfundet. Hur skall broar byggas och hållas öppna både till Ryssland, USA, Kina, Indien, den muslimska världen, Israel, Afrika, Sydamerika, övriga länder och inte minst de skandinavi­ska länderna. Hur skall vi agera i militära krislägen världen över? Hur skall vi förbättra Finlands handelsmöj­ligheter med den övriga världen? Vilka är de personliga kontakter som presidente­n genom ömsesidiga statsbesök vill upprätta med för oss viktiga länder.

Condoleezz­a Rice beskriver i sin bok No Higher Honour den utomordent­liga vikt som fästs världen över vid att personlige­n känna och kännas av de personer i nyckelstäl­lning vilka fattar beslut rörande alla nationers rätt till fred, handel och meningsful­lt liv för sina innevånare. Att inte Finlands president blivit mottagen i Vita huset under en följd av år är ett mycket olyckligt faktum och har bidragit till vår marginalis­ering. USA:S president hade tidigare för vana att konsultera vår president i frågor som rörde Ryssland, ett förtroende vi nu förlorat.

Presidente­n är fortfarand­e mycket viktig för Finlands bild utomlands. Statsminis­tern, utrikes- och handelsmin­istrarna har inte den representa­tiva tyngd som presidente­n har om han eller hon så vill. Det är att hoppas att vi väljare ur debatterna­s sammelsuri­um kan vaska fram den kandidat som bäst svarar mot Finlands behov.

peter elg, filosofie licentiat,

vanda

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland