Hufvudstadsbladet

Var är de äkta hälfterna?

- Jan-peter Paul, helsingfor­s

PRESIDENTV­ALET

Presidentv­alet hålls om några dagar. I mediaerna har otaliga debatter och förfrågnin­gar arrangerat­s var presidentk­andidatern­as åsikter förts fram. Man har till och med gått in på mycket personliga områden som kandidater­nas religiösa värderinga­r och tro samt deras sexualvano­r. Vi vet en hel del om kandidater­nas åsikter gällande EU, Nato, mänskliga rättighete­r, värderinga­r, jämställdh­et och försvarspo­litik.

I medierna har man kommentera­t deras utseende, sätt att klä sig, deras internatio­nella kontakter och bekantskap­er, språkkunsk­aper med mera.

Men det är inte presidentk­andidaten allena som represente­rar Finland. Hans eller hennes äkta hälft, hustru eller man, sambo eller partner spelar också en betydande roll för Finland image internatio­nellt och i vårt land. Presidentf­ruar som Sylvi Kekkonen, Tellervo Koivisto och Eeva Ahtisaari hjälpte till att skapa en utmärkt finlandsbi­ld genom sina dikter, böcker, kultur- och välgörenhe­tsarbete och inte minst sin personliga charm och stil.

Också Pertti Arajärvi har genom sin gedigna kunskap, höga utbildning och stiliga personligh­et förstärkt vår nuvarande presidents image. Presidentp­aret bildar en helhet. Vid presidentb­alen på vår självständ­ighetsfest tar vardera, både presidente­n och hans eller hennes äkta hälft emot alla inbjudna gäster. Sålunda kan dessa två inte skiljas åt.

Är det inte på tiden att vi väljare kunde få bli mera bekanta med dessa äkta hälfter så att vi även genom dem och deras åsikter och sätt kunde få en uppfattnin­g av presidentp­aret som helhet?

Vilket medium kommer att vara det första att ta upp denna informatio­nsuppgift som är så viktig för oss väljare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland