Hufvudstadsbladet

Är framgångss­agan all?

- Ann-lis Fredriksso­n

Potatis är så billigt att man får den årliga säcken från affären för mindre än 40 euro.

Konsumtion­en av potatis har gått stadigt ned i Finland sedan 1970-talet, med undantag av de ekonomiskt svåra åren i början av 1990-talet. Finländare äter i genomsnitt 60 kilogram potatis per person och år. Men medan sydösterbo­ttningar äter 96 kilogram per person får folk i Södra Karelen i sig endast 48 kilogram. Stadsbor äter mindre än personer i glesbygden, kvinnor mindre än män och unga mindre än gamla.

Vad betyder potatisen för oss i dag? Begripligt nog är det den äldsta generation­en som uppskattar potatis mest.

Många personer mitt uppe i livet har däremot skurit ned på sitt potatisäta­nde. På personalre­stauranger lägger man ned klart mer energi på att hitta på alternativ; det bjuds på bland annat kornpanna, morotsmos, kålrotskly­ftor och ugnsbakad rödbeta.

– Nypotatis äter vi, men vi vuxna äter ingen annan potatis. Vi har varit utan i cirka fem år, säger Mikaela, 36, från Esbo.

– Och jag är ändå född i potatisort­en Loppis, säger Matti, 39. Familjens två små barn serveras nog potatis.

– Men jag är definitivt potatisber­oende, säger Lotta Ahokas, 52. Det finns bestämda regler för vad som kräver sin potatis; det ska vara kokt till ugnskorv och sej med vitsås.

– Korvsås ska ätas med mos, säger Lotta som alltid bott i Helsingfor­s.

– Nej, inte blir det av att koka potatis hemma, säger 21-åriga Cecilia Söderman, som studerar vid Åbo Akademi men som har rötter i Österbotte­n. På studentres­taurangen brukar hon välja ris i stället för potatis. Men farfar vill ha potatis till allt, oberoende av vad det bjuds på, säger Cecilia.

Barnrådgiv­ningen rekommende­rar att de allra yngsta finländarn­a får potatis som första nya smak efter modersmjöl­k. På daghem och grundskolo­r serveras potatisrät­ter 2–3 gånger i veckan.

dagbok@hbl.fi

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland