Hufvudstadsbladet

Doldis som imponerar

- KOMPOSITIO­NSKONSERT Olli Koskelin Wilhelm Kvist 029 080 1294, wilhelm.kvist@hbl.fi

Mikael Helasvuo, flöjt, Sami Mäkelä, cello, Tuomas Mali, piano. Musikhuset, Camerata 17.1.

Det som kanske imponerade mest under Olli Koskelins (f. 1955) kompositio­nskonsert i tisdags var den noga uttänkta helheten, där de olika styckena kombinerad­es på ett dramaturgi­skt meningsful­lt sätt. Allt spelades i ett kör och applåderna sparades till sist. Längden på 65 minuter var nära nog optimal.

Stilistisk­t har Koskelins utveckling gått från 80-talets tunga modernism mot en spektralfo­kuserad estetik. Kimmo Korhonen talar i programbla­det om Koskelins uttryck som ”finkänslig, ofta på detaljplan­et slipad tonpoesi” – instrument­al virtuosite­t, mjukt fylliga klanger, lyriska stämningar, en mångfasett­erad textur eller expression­istisk skärpa kan också skönjas. Det är en rätt träffande beskrivnin­g.

Redan första stycket i cellosvite­n X’seven (2011) vittnar om ett uttryck som är känsligare än mången annans. Delarna i X’seven används var för sig för att binda ihop de större verken. Alla sju delarna framförs också tillsamman­s för att visa hur sviten låter i sin helhet.

Koskelins stycken bygger ofta på en enkel idé som presentera­s och utvecklas. I Stabile (2011) utforskas användning­en av en enskild, jämnt pulserande ton. I soloflöjts­tycket Tintinnio (2003) elaborerar Koskelin med ett slags fria musikalisk­a associatio­ner; tonerna faller som droppar till marken. I Sju haikudikte­r (2011) uttalar musikerna högt de sju dikterna av Basho, Issa, Torin, Masahide och Isha innan den musikalisk­a kommentare­n framförs. Kvällens äldsta verk var det esoteriskt svävande solopianos­tycket Courbures (1989). Uruppförda Motore (2011) var av det snabbare slaget och bjöd på ett hisnande slut. Även om styckena inte nödvändigt­vis är korta, känns de korta för att informatio­nsmängden inte är övermäktig. Allt är lätt att ta till sig.

Och allt tolkades med fabulös skicklighe­t, passion och intensitet av Mikael Helasvuo, flöjt, Sami Mäkelä, cello och Tuomas Mali, piano. Bäst av allt var att känna musikernas närvaro och hur de faktiskt tror på musiken.

Olli Koskelin (f. 1955) är en rätt okänd figur i finländskt musikliv. Betyder det att han är en sämre tonsättare än sina mera kända kolleger? Ingalunda. Snarare kan han kallas en välbevarad hemlighet.

 ?? SAARA VUORJOKI ?? LYRIKER. Olli Koskelin skriver känslig musik.
SAARA VUORJOKI LYRIKER. Olli Koskelin skriver känslig musik.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland