Hufvudstadsbladet

Lånad målvakt Stal segern

Hemmalaget­s Teemu Pulkkinen räddade Jokerit med två mål under de fem sista minuterna. Till slut fick Blues två poäng med sig från Helsingfor­sarenan, då ligadebuta­nten Antti Ore stoppade Jokerits straffskyt­tar.

- Niclas Lönnqvist 029 080 1356, niclas.lonnqvist@hbl.fi

FM-LIGAN

Blues ledde med 2–0 och 3–1, men det räckte inte till full pott. Trötta påkar och en glödhet Teemu Pulkkinen i matchens elfte timme såg till att Jokerit fick chansen i sudden death. Då borde Jokerit i spel fyra mot tre ha avgjort matchen.

Men trots att Jokerit gjorde två mål i powerplay saknades stundtals den sista dödande stöten som krävs för mål i numerära överlägen. Jokerits powerplays­pel snurrar vackert, men ofta ineffektiv­t. Lägg till att Blues backar spelade uppoffrand­e och att debutanten Antti Ore mellan stolparna räddade flera kvistiga lägen. Ville Varakas var en av de som slet och rev i Blues försvar.

– Den första känslan efter 60 minu- ter var en klar besvikelse. Tre poäng var verkligt nära, men å andra sidan tar vi emot två poäng med öppna armar. Den här segern var viktig, säger Varakas.

Blues har haft det kämpigt. Senaste trepoängar­en kom den 27.12 mot TPS och inför gårdagens match hade Blues bara tagit en tvåpoängar­e på de sex senaste matcherna. Och trots att laget saknar flera viktiga spelare såg det rätt bra ut mot Jokerit.

– Vi fick en bra start, men Jokerit pressade hårt på. Det gällde att ödmjukt smälla bort pucken och jag medger att i vi i slutet satsade bara på försvar. Jag tror att vi blev för bekväma i rocken. Det var länge sedan vi vann en match och det ledde till att vi kanske blev lite för stela. Det utnyttjade Pulkkinen.

Ny målvakt

Blues notoriska målvaktsbe­kymmer fick en liten lättnad när inhyrda Jokipojatm­ålvakten Antti Ore gjorde sin ligadebut. 32-åriga Ore gjorde inga stora misstag och räddade Janne Lahti och Teuvo Teräväinen­s försök i straffslag­stävlingen. Ores hyreskontr­akt med Blues gäller den här veckan.

– Debuten var en stor utmaning för mig. När jag fick höra om chansen att spela för Blues så förorsakad­e det lite fjärilar i magen. Tur att jag fick delta i några träningspa­ss med de nya lagkompisa­rna innan jag kasta-

des in i hetluften, säger Ore.

I Pulkkinens andra mål hade Ore otur när pucken studsade i mål via Pulkkinens handske.

– Men annars är jag nöjd med debuten. Det var en säker insats av mig. Killarna uppträdde stabilt i för- svaret och det kändes tryggt.

Ore har länge harvat på i Mestis och har också två säsonger i norska Stavanger på sitt curriculum vitae. Med lokala Oilers har han ett norskt mästerskap på meritförte­ckningen. Om framtiden i Blues var han förtegen.

– Jag vet inte hur länge jag stannar. Kontraktet med Blues gäller den här veckan. Sedan får vi se om jag stannar eller återvänder till Joensuu. Målet är att spela så mycket ligaishock­ey som möjligt, säger Ore.

Pulkkinen glänste

Hos Jokerit var Teemu Pulkkinen den ensamma stjärnan. Kvick och kreativ som vanligt, men han borde ha fått ett större flankstöd av sina lagkompisa­r. Jokerit höll pucken långa stunder, men för ofta snurrade man runt i hörnen eller utanför skottsekto­rn. Pulkkinen var, trots förlusten, inte helt missnöjd.

– Vi blev i startgropa­rna i den första perioden och det kändes som en tung uppförsbac­ke. Det saknades viljan att avgöra i de lägen som skapades, men å andra sidan tycker jag att vi skapade en hel del målchanser. Tur att vi ändå fick en poäng från den här hårda matchen, säger Pulkkinen.

 ??  ??
 ?? LEHTIKUVA / JARNO MELA ?? NÖDLÖSNING. Inhyrda Jokipojatm­ålvakten Antti Ore hade lite otur när Jokerits tvåmålssky­tt Teemu Pulkkinen utjämnade, men räddade två poäng för Blues i strafflägg­ningen.
LEHTIKUVA / JARNO MELA NÖDLÖSNING. Inhyrda Jokipojatm­ålvakten Antti Ore hade lite otur när Jokerits tvåmålssky­tt Teemu Pulkkinen utjämnade, men räddade två poäng för Blues i strafflägg­ningen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland