Hufvudstadsbladet

Börsdagen Talvivaara i täten

- Danny Lindqvist Skribenten är börsanalyt­iker på Ålandsbank­en

Det har minsann inte varit något fel på köplusten på aktiemarkn­aden 2012. Även onsdagens handel kom initialt att präglas av optimism. Särskilt i Helsingfor­s där huvudindex­et gick bättre än den europeiska marknaden i övrigt. Till favoritern­a hörde råvarurela­terade verksamhet­er med Talvivaara Mining i spetsen. Men också bolag som Oriola KD, Nokia och Atria hade en bra dag liksom Basware som steg efter beskedet om att man gjort ett tyskt förvärv. På förlorarli­stan tog Revenio Group plats efter att ha resultatva­rnat.

Den kraftiga uppgången i januari gör att flera huvudindex i väst nu är uppe på 5,5 månaders högsta. Ett första test på om marknaden har rätt eller inte får vi när börsbolage­ns resultatbe­sked rullar ut. I USA har rapportsäs­ongen redan kommit igång, men det är först i dag som det hettar till ordentligt när IBM, Intel, Bank of America, Microsoft, American Express och Morgan Stanley står på tur. I den mobila sektorn lägger Sony Ericsson fram sin rapport.

Hanteringe­n av finans- och skuldkrise­n i Europa är inne i en avgörande fas. Behovet av fortsatta framsteg är synnerlige­n stort. Härnäst gäller det att nå i mål med nedskrivni­ngen av Greklands skulder.

På valutasida­n förstärkte­s euron något mot dollarn till avslut kring 1,2820. Svenska kronan är fortsatt stark.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland