Hufvudstadsbladet

Haavisto kopplar

Pekka Haavisto har enligt två färska mätningar gått förbi Paavo Väyrynen i kampen om silvret. Eva Biaudets kampanjbyr­å rasar över att Yles kolumnist vill att Biaudet ger upp och testamente­rar rösterna till Haavisto.

-

I går visade ytterligar­e två opinionsmä­tningar, Yles och Iltalehtis, att kampen om silvret i presidentv­alet blir en dust mellan Pekka Haavisto (Gröna) och Paavo Väyrynen (C).

Den nedåtgåend­e trenden för Sauli Niinistö (Saml) är klar. Enligt Yles mätning är stödet nu nere i 29 procent och enligt Iltalehtis 32.

Haavisto får ett väljarstöd på 12– 13 procent och Väyrynen 10–11, men med en felmargina­l på tre procentenh­eter i båda riktningar­na kan ordningsfö­ljden för de två också vara tvärtom.

– Visst har jag en andra omgång i tankarna, säger Haavisto och uppmanar de som tänker lika att rösta på söndag.

Forskarna är ense om mätningarn­as styrande effekt, men har det gått för långt när opinionsmä­tningarna leder till spekulatio­ner om att de som är sist har gett upp?

På Eva Biaudets kampanjbyr­å är svaret ett rungande ja.

FNB skrev, efter att ha läst Biaudets chatt i Helsingin Sanomat på onsdagen, att hon verkar ha gett upp.

I chatten undrades om Biaudet tror att det blir en andra omgång och hur SFP gör om så blir fallet.

– Niinistö blir nog vald och i andra omgången. Vem som är den andra i andra omgången är inte avgörande. SFP kommer inte att ställa sig bakom någon kandidat och kampanjen är inte över ännu, svarade Biaudet.

Biaudet dementerad­e i går att hon skulle ha gett upp:

– Det var en spekulatio­n i gallupsiff­ror och jag är den sista som tror på att gallupsiff­rorna stämmer. Allt är ännu möjligt och jag kämpar absolut till slut, försäkrade hon.

Olycklig formulerin­g

Biaudets presschef Maria Swanljung medger att formulerin­garna var olyckliga.

– Men det var fråga om en snabb

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland