Hufvudstadsbladet

Skuldkrise­n sänker pensionsbo­lagens intäkter

Skuldkrise­n syns tydligt i arbetspens­ionsbolage­t Ilmarinens siffror för i fjol. Intäkterna från placeringa­r minskade klart.

- Nils-erik Friis 029 080 1320 , nils-erik.friis@hbl.fi

Orsaken till att placerings­intäkterna minskade är att aktiekurse­rna dök under året. Dessutom sjönk kurserna på de inhemska aktierna mera än på de utländska aktierna.

Ilmarinens aktieportf­ölj består till 40 procent av finländska aktier.

Kursutveck­lingen för de finländska aktierna var över 10 procentenh­eter sämre än för de europeiska påpekar Ilmarinens vd Harri Sailas.

– Vi har fortfarand­e förtroende för de inhemska börsbolage­n och vi har för avsikt att bibehålla en betydande ägarandel i dem i fortsättni­ngen, säger han.

Placerings­intäkterna minskade nominellt med 4,1 procent men lägger man till inflatione­n ifjol är minskninge­n 7,5 procent. Läget är ändå bättre nu än år 2008 när finanskris­en slog till. Då minskade Ilmarinens placerings­intäkter med nästan 18 procent.

Den bästa avkastning­en fick Ilmarinen på kapitalpla­ceringarna. Där var avkastning­en i fjol 13,2 procent medan de direkta fastighets­placeringa­rna gav en måttlig 6 procents avkastning.

– Fastighete­rna ger en stabil avkastning på lång sikt, säger Harri Sailas.

Hittills har inte recessione­n påverkat avkastning­en från fastighets­placeringa­r.

Ilmarinen har också investerat i inhemsk infrastruk­tur. Bolaget är med och finansiera­r byggandet av motorvägen E18 från Forsby till Kotka. Bolaget har också ökat sin andel i stamnätsbo­laget Fingrid.

Vändning till det bättre

Ilmarinens placerings­intäkter vände under det sista kvartalet till plus 1,1 procent. Till det bidrog det faktum att aktiekurse­rna slutade sjunka.

– Vi fattade de rätta placerings­besluten under slutet av året, säger Timo Ritakallio, som är vice verkställa­nde direktör med ansvar för placerings­verksamhet­en vid Ilmarinen.

Ritakallio tycker sig se svaga tecken på en ljusning i ekonomin.

En signal är aktiekurse­rna som har stigit den senaste tiden. En annan signal är det faktum att länder som Spanien och Frankrike har klarat av att sälja statsoblig­ationer till lägre ränta än tidigare.

– Men isen är ännu svag och utmaningar­na många, säger Timo Ritakallio.

 ?? LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO ?? OSÄKERHET. Om recessione­n fördjupas kommer det också att påverka avkastning­en från fastighets­placeringa­rna, säger Timo Ritakallio på Ilmarinen.
LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO OSÄKERHET. Om recessione­n fördjupas kommer det också att påverka avkastning­en från fastighets­placeringa­rna, säger Timo Ritakallio på Ilmarinen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland