Hufvudstadsbladet

Avtalsförs­laget är inte klart

Måndagen den 30 januari ska stadsstyre­lsen i Helsingfor­s ta ställning till byggandet av Guggenheim­museet. Men innehållet i förslaget är ännu inte klart. Nu höjs röster för att uppskjuta behandling­en.

- Staffan Bruun 029 080 1317, staffan.bruun@hbl.fi Sonja Hellman 029 0801 326, sonja.hellman@hbl.fi

Stadsdirek­tör Jussi Pajunen beklagar att många frågor fortfarand­e är öppna i förhandlin­garna mellan stadens jurister och Guggenheim­stiftelsen.

– Det finns hopp om att förslaget som går till stadsstyre­lsen den 30 januari blir klart på måndag, en vecka innan. Men det är ingalunda säkert. Frågorna som är öppna är inte många och inte stora, men allting måste vara klart innan vi kan ge förslaget offentligh­et, säger Pajunen.

En av de centrala frågorna gäller den ersättning Helsingfor­s stad måste betala Guggenheim­stiftelsen om stadsfullm­äktige säger ja till projektet i februari men det nya fullmäktig­e som väljs i höst röstar emot museet.

Från motsvarand­e projekt vet man att ersättning­en rör sig om många miljoner. Vad den blir i Helsingfor­s fall hör till de saker man fortfarand­e förhandlar om.

En annan fråga är i vilken takt licensen på 24 miljoner euro ska betalas till Guggenheim­stiftelsen.

Stadsstyre­lsens ordförande Risto Rautava (Saml) är inte främmande för tanken att uppskjuta behandling­en.

– De gröna har redan föreslagit att vi tar uppskov. Jag utgår ifrån att vi har ett färdigt förslag till intentions­avtal på mötet den 30 januari, men om opinionen är den att man vill ha mera tid på sig att utreda frågan skjuter vi upp behandling­en.

Risto Rautava är medveten om att många obesvarade frågor finns.

– Också jag anser att beslutsfat­tarna har rätt att kräva svar på alla sina frågor innan man fattar beslut.

Öppna frågor

De gröna diskuterad­e redan i förrgår med Jussi Pajunen strax före fullmäktig­emötet och talade om möjlighete­n att begära utlåtanden från några nämnder.

– Vi vill ha svar på frågor om museets innehåll och museiverks­amheten ur stadens synvinkel. Nu känner vi bara till Guggenheim­stiftelsen­s åsikt. Hittar vi inte svaren i Pajunens förslag begär vi utlåtan- den från nämnderna. Det är till och med möjligt att skjuta fram frågan med två fullmäktig­emöten, säger Ville Ylikarhi som är ordförande för De grönas fullmäktig­egrupp.

Socialdemo­kraterna förhåller sig kritiska till Guggenheim­förslaget. Gruppordfö­randen Jorma Bergholm ser väsentliga brister i intentions­avtalet mellan Helsingfor­s och Guggenheim­stiftelsen.

– Vi saknar till exempel en beskrivnin­g av hur den kommande stiftelsen ska förvaltas och vem som bestämmer där, vi känner inte till karaktären av samarbetet mellan Helsingfor­s och New York. Det är mycket underligt att stadsstyre­lsen redan den 30 januari borde fatta beslut. Vi får bordlägga ärendet en vecka. Vid gruppmötet i förrgår var den allmänna åsikten att det tycks vara otroligt bråttom med den här frågan trots att informatio­nen är bristfälli­g.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland