Hufvudstadsbladet

Tiotals krockar i snöyran

Efter fjolårets rekorddriv­or var gårdagens snöyra nästan rena barnleken. Flygen var försenade och några tusen hushåll utan elektricit­et, men det var inte fråga om några långvariga störningar.

- Maria Gestrin-hagner 029 0801 297, maria.gestrin-hagner@hbl.fi

– Det vi nu ser är alldeles normalt snöväder. Det går inte ens att jämföra nuläget med krissituat­ionen i fjol vintras, säger Osmo Torvinen, avdelnings­chef för Byggnadsko­ntorets gatu- och parkavdeln­ing i Helsingfor­s.

Först plogas huvudleder­na, medan det kan dröja ett par dagar innan mindre gator i bostadsomr­åden får besök av plogbilen.

Aki Koskinen, kommunikat­ionschef på Fortum, berättar att några tusen hushåll drabbats av strömavbro­tt som en följd av snötyngda grenar som ligger över elledninga­rna.

– Men det har handlat om korta avbrott på max några timmar, säger Koskinen.

Bengt Fogstedt på Meteorolog­iska institutet rapportera­r att snötäcket vid sydkusten är mellan 20 och 30 centimeter, utom på Hangö udd där det bara finns fyra centimeter snö.

Fogstedt lovar att snötäcket ligger kvar.

– Temperatur­erna kommer att ligga på minussidan en vecka framåt, säger han.

Polisen var under gårdagen sysselsatt med att utreda kollisione­r. Bara i huvudstade­n inträffade ett 40-tal, vilket är mycket för en vanlig vinterdag, men normalt med tanke på väglaget. Den allvarliga­ste trafikolyc­kan inträffade i Pemar i Egentliga Finland där tre personer skadades i en frontalkro­ck.

Flygresenä­rerna på Helsingfor­s-vanda flygplats fick finna sig i att flera avgångar var försenade och vissa inhiberade. Under dagen var den ena av de två start- och landningsb­anorna stängd på grund av snöstormen. Också tågtrafike­n drabbades av förseninga­r.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland