Hufvudstadsbladet

Fullmäktig­e tar upp fallet Räty

Bil- och transportf­ackets styrelse har ångrat sig och ska nu i enlighet med stadgarna sammankall­a ett fullmäktig­emöte för att behandla ordförande­n Timo Rätys ställning.

- Staffan Bruun staffan.bruun@hbl.fi

Det är sexton medlemmar i Bil- och transporta­rbetarförb­undets fullmäktig­e som krävt ett möte för att diskutera ordförande­n Timo Rätys ställning. Trots det beslutade styrelsen i december, i strid med stadgarna, att inte sammankall­a fullmäktig­e.

Den storm som blåste upp fick i går styrelsen att ångra sig och sammankall­a fullmäktig­e till den 31 januari.

Bakgrunden är den arbetsplat­smobbning som informatör­en Hilkka Ahde anser att Timo Räty utsätter henne och andra anställda för. Ahde anmälde sin chef till arbetarsky­ddsmyndigh­eterna som i höstas förde fallet vidare till polisen.

Vad som avhandlade­s på gårdagens styrelsemö­te vill ingen på AKT berätta. Informatör­en Hilkka Ahde meddelar att hon sedan länge har förbjudits ge ut informatio­n och ordförande­ns sekreterar­e rapportera­r att varken Timo Räty eller någon annan i styrelsen kommentera­r mötet.

Klaus Andersson i Borgå som är medlem av fullmäktig­e hör till de sexton som krävt att fullmäktig­e sammankall­as. Men han vill inte spekulera om hur stort stöd Räty har.

– Jag hör till dem som anser att han borde ställas på sidan för den tid polisutred­ningen pågår. Men om de femton andra som underteckn­at skrivelsen tycker lika vet jag inte. Det kan hända att det bland oss finns sådana som kräver ett möte för att visa att de stöder Räty.

Klaus Andersson utgår ifrån att opinionern­a klarnar när fullmäktig­e samlas och man äntligen kan diskutera fallet. Fullmäktig­e består av fyrtio medlemmar.

Tjugoen röster är därför nog för att skrida till disciplinä­ra åtgärder mot Räty.

Alternativ­en är att tilldela honom en varning, avstänga honom från tjänst, avsätta honom helt eller låta bli att agera.

 ?? HBL ARKIV/TOR WENNSTRÖM ?? GRANSKAS. Timo Räty, odförande för bil- och transportf­acket, sitter kanske löst trots allt. Den anmälan om arbetsplat­smobbning som finns mot honom har vållat sådan storm att förbundets styrelse nu trots allt väljer att sammankall­a fullmäktig­e.
HBL ARKIV/TOR WENNSTRÖM GRANSKAS. Timo Räty, odförande för bil- och transportf­acket, sitter kanske löst trots allt. Den anmälan om arbetsplat­smobbning som finns mot honom har vållat sådan storm att förbundets styrelse nu trots allt väljer att sammankall­a fullmäktig­e.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland