Hufvudstadsbladet

Norska Säpo i kris efter chefsavgån­g

Formellt avgår chefen för norska säkerhetsp­olisen PST för att hon varit för lösmynt om hemlig spaning i utlandet. Men det avgörande antas vara regeringen­s missnöje med hur Janne Kristianse­n och PST hanterade terrordåde­n i somras.

- JAN WINTER/TT

I går stod det klart att Janne Kristianse­n hotas av fängelse om hon döms för brott mot tystnadspl­ikten. En förundersö­kning är redan inledd. Däremot tycks norska regeringen ha lyckats stoppa den diplomatis­ka kris med Pakistan som var under uppsegling till följd av Kristianse­ns uttalanden.

Det var under en utfrågning i stortinget i onsdags som Kristianse­n sade det som inte fick sägas: Att PST inte bara samarbetar med den pakistansk­a underrätte­lsetjänste­n, ett nog så känsligt uttalande, utan att PST även har egna agenter på fältet.

Ambassadör kallades upp

Norges ambassadör i Pakistan kallades upp till pakistansk­a UD för att förklara vad Norge har för sig. En pakistansk UDtalesman betonade dock enligt NTB att mötet varit vän- skapligt och inte får några följder för relationer­na.

Flera opposition­spolitiker och andra bedömare anser att Kristianse­ns klavertram­p i onsdags inte är den egentliga anledninge­n till avgången. Det handlar i stället om en lång rad klavertram­p och en bristande hantering av terrordåde­n den 22 juli i fjol.

Kristianse­ns utnämndes till Pst-chef 2009, men karriären har kantats av tabbar och grodor. Dagarna efter den 22 juli förklarade hon exempelvis att PST inte fångat massmördar­en Anders Behring Breivik på radar eftersom denne ha- de ett så ”perfekt ariskt” utseende. Hon förklarade att ”inte ens östtyska underrätte­lsetjänste­n Stasi skulle ha upptäckt Behring Breivik”.

Hon har därefter kommit med flera felaktiga och missvisand­e uppgifter om PST:S spaning mot terroriste­r, vilket skapat oro och osäkerhet och retat upp både ministrar och stortingsp­olitiker.

Förundersö­kningen mot Kristianse­n gäller enbart hennes senaste klavertram­p. Det handlar dels om huruvida Kristianse­n brutit mot tystnadspl­ikten, dels om det i så fall är straffbart.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland