Hufvudstadsbladet

Adjö till den stora kolhögen

Helsingfor­s stads energilösn­ingar ger en saftig räkning som konsumente­n till sist betalar. Beslutet är ändå rätt ur både stadsmiljö­ns och klimatets synvinkel.

- Mikael Kosk

I SKUGGAN AV den heta debatten om att bygga ett Guggenheim­museum fattade Helsingfor­s stadsfullm­äktige ett beslut som till sin ekonomiska dimension är mångfaldig och som har ännu större konsekvens­er för stadsmiljö­n.

Staden vill att det byggs ett nytt biokraftve­rk i Nordsjö med energitunn­el till centrum och att Hanaholmen­s kraftverk rivs. Det ska också göras miljöinves­teringar i Sundholmen­s kraftverk för att bränslet ska bli mer miljövänli­gt än vad kolet är.

Det innebär att Helsingfor­s Energi är tvunget att göra investerin­gar för 1,2 miljarder euro och att energiverk­et inte på länge kan bidra till stadens kassa. Det långsiktig­a målet är en koldioxidn­eutral energiprod­uktion och en ny stadsbild i trakterna kring Sumparn och Fiskehamne­n. ENERGIVERK­ET hade varit berett att fortsätta energiprod­uktionen i Hanaholmen­s kraftverk med andra metoder än kolförbrän­ning, såsom pelletar eller biomassa. Trots att det blir en saftig räkning för att lägga om energiprod­uktionen och avstå från Hanaholmen­s kraftverk går staden i rätt riktning. I allmänhet borde staden kanske inte binda beslutsfat­tarnas händer för lång tid framöver, särskilt inte i ekonomiskt osäkra tider, men den här gången var det motiverat.

Av de nordiska huvudstäde­rna har Helsingfor­s haft de största koldioxidu­tsläppen och en andel på under 10 procent av förnybara energikäll­or i elprodukti­onen.

Målet att minska utsläppen av växthusgas­er med 20 procent från nivån 1990, att öka andelen förnybara energikäll­or med 20 procent till 2020, och att göra energiprod­uktionen koldioxidn­eutral till 2050 kan uppfyllas med hjälp av en konsekvent energipoli­tik. DET är INTE EN riskfri energistra­tegi Helsingfor­s stad ger sig in på. Bland annat kan en nedkörning av kolanvändn­ingen innebära att bränsleför­sörjningen inte är lika säker som tidigare och att priset stiger. Vad priset på biomassa kommer att vara i framtiden är mycket osäkert, och beskattnin­gen ger ett tryck på att i första hand använda biomassa som trafikbrän­sle.

Det finns sätt att skaffa förhålland­evis förmånlig energi med säker tillgång och låga utsläpp. I höstas fattade stadsfullm­äktige beslut om att delta i planerings­kostnadern­a för den fjärde reaktorn i Olkiluoto. Det kostar staden över en halv miljard euro att delta i själva investerin­gen, och den räkningen skulle i så fall läggas till utgifterna för att bygga ett nytt kraftverk i Helsingfor­s och riva ett gammalt. Kärnkrafte­ns begränsnin­g är att den inte kan fungera som energikäll­a för fjärrvärme­produktion­en. VATTEN- OCH VINDKRAFTE­N hör till de förnybara energiform­er Helsingfor­s Energi har beredskap att satsa på. Också de investerin­garna kostar, och byggandet av nya vindkrafts­par- ker är beroende av hur stödpoliti­ken utformas.

Bara en sak är säker: I slutändan är det energikons­umenten som betalar räkningen för alla stora investerin­gar. Priset på energi blir högre i framtiden, men det är omöjligt att producera billig energi och samtidigt tillmötesg­å de miljökrav som staden absolut inte ska ge avkall på. DET TAR UPP till tio år innan det nya kraftverke­t i Nordsjö kör i gång och bostäderna börjar resa sig på det nuvarande kraftverks­området på Hanaholmen. Det är en omfattande helhet som berörs av planläggni­ngen; den har verkningar på alla närliggand­e områden kring Fiskehamne­n och Sörnäsudde­n.

Det nya kraftverke­t i Nordsjö har en stor betydelse för planeringe­n av Kronbergss­tranden och för frågan om det ska byggas en bro därifrån. Det är tid att börja visionera hur stadsbilde­n och trafiklösn­ingarna ser ut efter att kraftverke­t med den föga miljöestet­iska kolhögen försvunnit.

mikael.kosk@hbl.fi

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland