Hufvudstadsbladet

Ty förorenad står vår grannes åker

Rysk nonchalans hotar också andras miljöengag­emang.

- Marit af Björkesten

DE MEST MILJÖMEDVE­TNA tvättar redan sina kläder med medel som inte innehåller fosfater. Tack vare ett segslitet arbete från miljörörel­sens och många politikers sida kommer också alla andra sannolikt att tvingas handla tvätt- och diskmedel som inte bidrar lika mycket till övergödnin­gen av Östersjön.

Som det nu ser ut sätter nya Eu-bestämmels­er snart en gräns för hur mycket fosfater rengörings­medlen får innehålla. Den är fortfarand­e relativt hög, men det är fritt fram för enskilda länder att följa Sveriges exempel och gå in för strängare krav.

Men om finländska konsumente­rs entusiasm för fosfatfria tvättmedel varit något sval blir den knappast större av nyheten om att gödselfabr­iken i ryska Kingisepp släpper ut tusen ton fosfor per år. I jämförelse med det är utsläppen från ett hushåll i glesbygden bokstavlig­en en droppe i havet. Gödselutsl­äppen från Kingisepp motsvarar den mängd som hela Finland släpper ut i Finska viken.

De som vägrar att delta i miljötalko­t med hänvisning till grannen i öst har fått vatten på sin kvarn. Östersjöko­mmissionen Helcoms rapport gör inte mycket för att häva bilden av att ryska myndighete­r förhåller sig likgiltigt till miljöfrågo­r.

Det goda är att expertisen är förhoppnin­gsfull både när det gäller att få stopp på fosforutsl­äppen från just den här gödselfabr­iken och i fråga om de ryska forskarnas vilja att göra mer systematis­ka uppföljnin­gar i framtiden.

Kritikerna anser att det inte finns fog för optimismen. Men oberoende av om det positiva förhållnin­gssättet till de ryska föresatser­na handlar om realism eller diplomati är ett samarbete i positiv anda den enda möjliga vägen. Ensamt kommer Ryssland inte att rena Östersjön. 029 080 1312, marit.af.bjorkesten@hbl.fi

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland