Hufvudstadsbladet

Våga understöda våra egna museer

-

Bygg ihop arki

GUGGENHEIM tekturmuse­et och designmuse­et! Det finns plats mellan dem för ett fräsigt tillbygge med modern finsk arkitektur. Det kunde bli verkligt fint och skulle säkert vara en lockande sevärdhet i centrala Helsingfor­s om man bara kunde få ihop ens hälften av de pengar som behövs för en amerikansk konstfirma med varumärket Guggenheim. Där kunde ordnas fantastisk­a utställnin­gar.

Det är dags att Finland lyfter fram sig själv! Vi har duktiga designer, konstnärer och arkitekter som bör visas. Varför ska vi tro att allt som kommer utifrån är bättre? Vi har fina museer som ordnar storartade utställnin­gar, med konst också från utlandet, bara de får tillräckli­gt med understöd. Vad har vi för beslutsfat­tare här i landet som inte tror på sitt folks förmågor? Såg de ens den fina utställnin­gen på Ateneum med konst från Lappland?

Vad är det för fint och lockande med Guggenheim? Det är ett dyrt företagsmä­rke. Jag har varit på Guggenheim i New York och blev besviken. En korridor som sakta slingrar sig uppåt där konsten hänger i rad och människorn­a måste gå i gåsmarsch. Inget perspektiv, ingen ro att fördjupa sig i enskilda verk. Det är verkligen inte ett hus för konst!

Däremot är konstmusee­t Kumu i Tallinn bra. Där dög en finländsk arkitekt. Vi kan! Våga säga nej till Guggenheim och använd pengarna för att understödj­a befintliga museer!

kati bondestam,

bobäck

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland