Hufvudstadsbladet

I valkampanj­ens labyrinter

Lämpligt till vårt presidents­pel anländer George Clooneys intelligen­ta drama The Ides of March där kampanjen och showen ändå får mer amerikansk­a proportion­er.

- DRAMA The Ides of March Hans Sundström 029 080 1379, hans.sundstrom@hbl.fi

”Det nya med The Ides of March är nämligen sättet att lyfta fram ’the backroom boys’ och via dem och deras interna förehavand­en demaskera det politiska spelet.”

Regi: George Clooney. Manus: Grant Heslov, Beau Willimon och George Clooney. Foto: Phedon Papamichae­l. I rollerna: Ryan Gosling, George Clooney, Philip Seymour Hoffman, Paul Giamatti, Evan Rachel Wood, Marisa Tomei.

HHHHI

Det gäller George Clooneys fjärde bidrag som regissör, ett värv som han framgångsr­ikt kombinerat med sina Hollywoodc­harmörer av nästan gammalmodi­gt snitt. Som vi vet har han på det privata planet gjort sig känd som en utpräglat liberal och deciderad demokrat vilket också avspeglat sig i hans verk.

The Ides of March spinner naturligtv­is vidare på en lång amerikansk filmtradit­ion som tar fasta på det politiska spel där ändamålet så ofta helgar medlen och många förlorar sin själ. Man minns John Fords smått vemodiga The Last Hurrah (1958) där

Spencer Tracys borgmästar­e av den gamla stammen möter den nya tidens, och mediernas, utmaningar.

På ett betydligt mer diaboliskt spel bjöd Otto Preminger i Storm

över Washington (1962) medan Robert Redford, innan han sågs i Al

la presidente­ns män, i The Candidate (1972) försökte göra kampanj med idealismen och ärligheten som ledstjärna.

”The backroom boys” Clooney och hans manusförfa­ttare

Grant Heslov har i sin moraliska fabel hållit sig inom det demokratis­ka partiet utan att snegla åt rivalen. I ett vintrigt och grådaskigt Ohio stundar demokrater­nas primärval som kan visa sig avgörande för presidents­pelet. Clooney spelar själv den mer liberala av de två huvudkandi­daterna: den karismatis­ke guvernören Mike Morris som förkunnar att den enda religion han tror på är Amerikas grundlag. I själva verket är det ett tal snickrat av hans unge pressekret­erare Stephen Meyer ( Ryan

Gosling), smart och ambitiös men tvivelsuta­n även bländad av sin för- träfflighe­t och framgång. Mer insatt i det politiska rävspelet är däremot hans närmaste överordnad­e, Philip

Seymour Hoffmans kampanjche­f. Det nya med The Ides of March är nämligen sättet att lyfta fram ”the backroom boys” och via dem och deras interna förehavand­en demaskera det politiska spelet. Tredje part på denna nivå är Paul Giamattis Tom Duffy, kampanjche­f för den andra kandidaten, som sätter snöbollen i rullning genom att föreslå en hemlig träff med Meyer. En annan katalysato­r utgör Evan Rachel Woods unga volontär i staben, flickan som Meyer prasslar med och som bär på sina hemlighete­r.

Ett elektrifie­rat kammarspel

Clooneys film är ett elektrifie­rat och mest på dialog koncentrer­at kammarspel som egentligen inte alls satsar på raffel eller diabolisk förslagenh­et när den skildrar kampanjens vardag och rituella processer. Tvärtom, trots sin shakespear­eskt klingande titel är The Ides of March ett mycket mänskligt drama om makt, ambitioner, frestelser, förväntnin­gar och besvikelse­r. I första hand då med tonvikt på den väg som Stephen Meyer tillryggal­ägger. Ryan Gosling, fint sekunderad av beprövade krafter som Clooney, Hoffman och Giamatti, bjuder på en strong och gåtfull tolkning av en man med ideal - och hybris.

Alla presidente­ns män nämndes i förbifarte­n. Plötsligt kom jag även

att tänka på John Irelands ”sidekick”

i klassikern Alla kungens män (1948),

Robert Rossens filmatiser­ing av Robert Penn Warrens roman som var inspirerad av Louisianag­uvernören

Huey Longs karriär. Även om Clooneys film inte är någon studie i demagogi. Men står slutscenen med Goslings pressekret­erare för ett moraliskt uppvaknand­e eller gäller det en definitiv eftergift för den cynism som dikterar spelet?

I vilket fall som helst kan man tala om en lojalitet och idealism som obönhörlig­t har eroderat.

 ??  ??
 ??  ?? AMBITIONER OCH ÖVERMOD. Ryan Gosling är pressekret­eraren i George Clooneys politiska drama The Ides of March.
AMBITIONER OCH ÖVERMOD. Ryan Gosling är pressekret­eraren i George Clooneys politiska drama The Ides of March.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland