Hufvudstadsbladet

Simon och baggarna

- Annika Hällsten

Det drar ihop sig till Guldbaggeg­ala. Den svenska filmvärlde­n samlas till familjefes­t på måndag och i år riktas blickarna mot Simon och ekarna som redan hunnit slå rekord i antal nominering­ar. Filmen kandiderar för tretton guldbaggar, bland dem de ”fina” baggarna för bästa film och bästa regi.

Simon och ekarna bygger på Marianne Fredriksso­n bästsäljar­e från 1980-talet. Kärnan i både boken och filmen är känslan av att vara annorlunda och inte passa in samtidigt som rädslan smyger sig på.

Filmen inleds år 1939 och berättar om tolvårige Simon som trivs bäst i sin favoritek och som inte alls är intressera­d av att snickra, boxas och fiska vilket hans arbetarpap­pa vill få honom att göra. Simon vill läsa, lyssna på musik och gå i skola. På eget bevåg, uppmuntrad av sin mamma Karin, söker han inträde till läroverket i staden (Göteborg).

I skolan träffar han en annan särling, den judiske pojken Isak som kommer från en bildad högrestånd­sfamilj. De två blir vänner och Isak kommer att bo inhyst som fosterpojk­e hos Simon när judehatet sprider sig i Sverige.

Lisa Ohlins regi och Marnie Bloks manus tar fasta på ett ämne som blivit märkvärdig­t outforskat i svensk film, nämligen den svenska tyskvänlig­heten under andra världskrig­et. När nazisterna ockuperar Norge och Danmark sprider sig förföljels­erna också till grannlande­t Sverige. Effektivt visar filmen hur judar bespottas och förföljs i skolor och på arbetsplat­ser.

När rädslan får fotfäste blir familjehem­ligheter ännu viktigare att bevara. Hemma hos Simon gör hans föräldrar allt för att dölja hans judiska ursprung. När kriget är över och judarna inte längre är paria får de betala ett dyrt pris för sina försök att skydda sonen som vuxit upp till en trotsig yngling.

Simon och ekarna handlar nämligen också om föräldrask­ap, om uppoffrand­e kärlek till barnen och om förväntnin­gar som inte infrias.

Övriga favoriter på årets Guldbaggeg­ala är Ruben Östlunds Play och Lisa Aschans Apflickorn­a. Bland de nominerade skådespela­rna ligger SvenBertil Taube bra till för att gå hem med sin andra guldbagge, denna gång för huvudrolle­n i filmen En enkel till Antibes.

Galan arrangeras på måndag och årets värd är Petra Mede.

Skribenten är kulturrepo­rter.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland