Hufvudstadsbladet

Lite mera fantasi, tack!

- Wilhelm Kvist 029 080 1294, wilhelm.kvist@hbl.fi

ORKESTER Helsingfor­s stadsorkes­ter Dir. John Storgårds. Sibelius, Bruckner. Musikhuset 18.1.

Det här kan inte vara sant, tänkte jag först när jag såg att John Storgårds skulle dirigera Sibelius sjua och Bruckners fyra under en helt vanlig konsert med Helsingfor­s stadsorkes­ter en helt vanlig onsdag i januari. Ingen solokonser­t, ingen solist, ingen gästdirige­nt – bara orkesterns egen chefsdirig­ent och två av våra oftast spelade verk ur standardre­pertoaren.

Det handlar ju inte om att verken inte skulle vara fina i sig, utan om att upplägget är dammigt. När idén om Musikhuset såldes till Finlands folk och invånarna i Helsingfor­s hette det att konstverke­n skulle framstå i nytt ljus i den nya akustiken. Om man följer den tanken till slut, betyder det att man rimligtvis kunde framföra hela den klassisk-romantiska repertoare­n på nytt från början till slut en gång till och alltid motivera det med att allt framställs i ny dager. Det är helt okej att spela gamla verk, det gör alla orkestrar varje vecka, men en liten krok eller knorr kunde väl till och med HSO erbjuda sin publik? Storgårds var en gång i tiden omtalad för sin nydanande programpla­nering, men var finns viljan till förnyelse, innovation och kreativite­t i dag?

Vissa finfina insatser

Visst spelar även kollegan RSO konserter med bara två symfonier ur standardre­pertoaren, t.ex. Mozarts Linzsymfon­i och Bruckners sjua tidigare i höstas eller Haydns Uret och Beethovens Eroica senare i vår. Men i bägge fal- len har dirigenter­na Kurt Masur och Herbert Blomstedt varit ordentliga dragplåste­r. Om Stadsorkes­terns egen chefsdirig­ent bestämmer sig för att framföra två lika flitigt spelade verk måste ribban ställas verkligt högt för att motivera det.

Och tyvärr nådde man endast delvis upp till den nivå som hade önskats och krävts. Visserlige­n gladde jag mig i Bruckner åt finfina insatser från till exempel valthornen­s sida; Ville Hiilivirta utförde några gudomliga solon, inte minst i inledninge­n. Även altvioline­rna spelade sin melodi helhjärtat i Andantesat­sen medan de övriga stråkarna ackompanje­rade följsamt i pizzicato. Det var närmast helhetsgre­ppet som lämnade en del att önska, både i Bruckner och Sibelius. Storgårds Bruckner hamnade långt ifrån Masurs lyriska dito. Och Sibelius sjunde symfoni, känd för sin komplicera­de form, tolkades i många avseenden alltför oroligt, som om man gapade efter mycket och förlorade hela stycket.

 ?? MARCO BORGGREVE ?? BOSS. John Storgårds kontrakt som chefsdirig­ent för HSO löper ut sommaren 2014. Till dess kan vi komma att få höra flera konserter som denna.
MARCO BORGGREVE BOSS. John Storgårds kontrakt som chefsdirig­ent för HSO löper ut sommaren 2014. Till dess kan vi komma att få höra flera konserter som denna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland