Hufvudstadsbladet

Tankar vid ett fönster

- Carl Appelberg

När jag skriver sitter jag vid ett fönster med utsikt över Sandviksto­rget. Här har jag, som på en teater, en logeplats där jag kan följa med vardagsliv­et i Helsingfor­s. Sandviken är numera en fridfull stadsdel, det var annat på den tiden hamnen var en ankringspl­ats för mindre lastfartyg. Då var det oroligare, restaurang­en i vårt hus var sjömanskro­g och det gick ganska livligt till i kvarteren kring torget.

Just nu är torget tomt och täckt av ett tunt snölager. Ja, tomt är det inte helt, en tredjedel är upptagen av parkerade bilar. Att det är vardag ser man av att där knappt finns en ledig plats. Ett ungt par med barnvagn sneddar över torget, antagligen på väg till supermarke­tten (ett förfärligt ord).

Om lördagarna finns det ändå någon på torget, en paketbil med en potatis- och rotfruktsf­örsäljare kommer tidigt på morgonen och står där hela dagen. Vårar, somrar och tidigt om hösten kommer han nästan alla dagar och vi köper alltid av honom, man ska gynna privat företagsam­het. Jultiden och nyårsafton­en blir det livligare på torget, julgransfö­rsäljning ett par veckor och nyårsnatte­n smäller här raketer.

När sedan snön fram mot våren smält börjar loppmarkna­dsverksamh­eten. Först några enstaka bord och ju varmare det blir, desto fler försäljare ställer upp. Sommartide­n är torget fullsatt, några säljer undan det de inte mer behöver, andra verkar vara yrkesförsä­ljare. Med litet god tur kan man göra fynd, och det förefaller också turisterna att tro, varje sommar kommer det fler.

Jag hoppas verkligen att stadens myndighete­r inte på nytt gör något dumt och gör slut på loppmarkna­dsverksamh­eten. Det finns orsak att vara misstänksa­m, se bara vad de gjorde matförsälj­ningen i Sandviksha­llen.

När hösten kommer minskar försäljara­ntalet och folkmängde­n. De profession­ella fruktoch bärförsälj­arna säljer bort sina sista bärkartong­er och tältkaféet packar ihop. Höstregnen, för att inte tala om höststorma­rna, spolar bort resten och så är torget tomt igen. Sedan kommer snön.

Allt det här har jag i nästan trettio år kunnat se från mitt fönster. Jag får, i liten skala, se hur mitt Helsingfor­s lever. Just nu är det trist och nästan livlöst, men jag hoppas jag ännu får se några somrar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland