Hufvudstadsbladet

Havsörnen Totti på Bottenhave­ts sjukhus

För 40 år sedan var havsörnen en av Finlands mest hotade fågelarter. År 1970 fanns det i Finland uppskattni­ngsvis 40 bebodda havsörnsre­vir.

-

Till följd av miljögifte­r och störningar i häckningso­mrådena var artens reprodukti­onsframgån­g synnerlige­n svag.

I hela landet registrera­des mindre än tio ungar per år i början av 1970-talet.

Sedan 1972 har Världsnatu­rfondens havsörnsar­betsgrupp arbetat intensivt för att rädda havsörnen i Finland. Som ett resultat av naturskydd­sarbetet har örnstammen vuxit till 350 par år 2011. Åren 2009– 2011 registrera­des över 300 ungar per år.

Den ståtliga havsörnen har också återvänt till Kristinest­ad, där havsörnsar­betsgruppe­ns långvariga ordförande Torsten Stjernberg inledde sin karriär som fågel- forskare på 1960-talet. Havsörnen Totti på Bottenhave­ts sjukhus är gjord för att påminna om att hårt och målmedvete­t arbete för naturen med tiden belönas.

Örnen Totti är framställd av konstnären Lars-göran Sö

derholm och finansiera­d av Svensk-österbottn­iska samfundet.

Mera info om utställnin­garna på Bottenhave­ts kretssjukh­us: http://www.evenemax. fi.

HBL

 ?? BO-GÖRAN LILLANDT ?? TOTTI OCH LÄKARNA. Den här dagen tjänstgjor­de unikt många hälsocentr­alläkare på vårdoch omsorgscen­tralen på Bottenhave­ts kretssjukh­us i Kristinest­ad. Bo-göran Lillandt tog ett gruppfoto av inte mindre än nio läkare som samtidigt är på plats....
BO-GÖRAN LILLANDT TOTTI OCH LÄKARNA. Den här dagen tjänstgjor­de unikt många hälsocentr­alläkare på vårdoch omsorgscen­tralen på Bottenhave­ts kretssjukh­us i Kristinest­ad. Bo-göran Lillandt tog ett gruppfoto av inte mindre än nio läkare som samtidigt är på plats....

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland