Hufvudstadsbladet

Stugan, stranden och bastun

- DAN KRONQVIST

Pärlorna bland våra sjöar. TV2 19.30. Första delen av sex i serien om Finlands sjöar handlar om Saimen, alltså egentligen om ett pärlband av mer än hundra sjöar. Petteri Saario koncentrer­ar sig dessutom på den bit han känner till, området mellan Nyslott och Sulkava.

I ett land med mer än två miljoner sommarstug­or har sjöarna, precis som havskusten, sin alldeles speciella charm. Eftersom enbart Saimen kan erbjuda 15 000 kilometer strand finns det mycket vackert att upptäcka i serien.

Fågellivet, fiskerinär­ingen på insjöarna och Sulkavarod­den med inspiratör­en Kauko Miettinen är några av avsnittets huvudteman. Det viktigaste är trots allt att Petteri Saario visar upp sjölivets alla årstider, alla med sin egen charm. Han döljer inte sin åsikt om trenden att bygga eller bygga om sommarstug­or för att få alla bekvämligh­eter hela året. Det sliter på miljön och det förtar en stor del av charmen med fritidsboe­ndet. Om tanken är att man ska komma närmare naturen och det enkla livet behöver man kanske inte torktumlar­e, innedusch och vattentoal­ett.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland