Hufvudstadsbladet

Tufft för tvåan att klå favorit

Statistike­n talar emot utmanaren i presidentv­alet

- Marianne Lydén 029 0801 355, marianne.lyden@hbl.fi Stefan Lundberg 029 0801 354, stefan.lundberg@hbl.fi

Den som kommer tvåa i presidentv­alet i morgon får det tufft i andra omgången. Åtminstone om statistike­n är att tro på. Hbl:s genomgång visar att vinnaren i första omgången alltid har valts till president i den andra omgången.

Jämnast hittills var det första direkta folkvalet. Martti Ahtisaari fick då 25,9 procent av rösterna mot Elisabeth Rehns 22,0 procent.

Hbl:s genomgång visar också att väljarstöd­et för en tvåa har ökat med högst 24 procentenh­eter i den andra omgången.

Och valdeltaga­ndet har alltid varit högre i den andra omgången. Som högst var det 80,2 i andra omgången år 2000 när Tarja Halonen och Esko Aho stod mot varandra.

Det är främst Pekka Haavisto och Paavo Väyrynen som tävlar om platsen som utmanare. Om det blir Haavisto som får fler röster ser forskaren Jan Sundberg det som en intressant signal om ett tolerant och öppet samhällskl­imat – rena motsatsen till Sannfinlän­darnas framgång i riksdagsva­let.

Slutspurte­n på valrörelse­n har inletts. I morgon vet vi vem som har lyckats få majoritete­n av väljarkåre­n med sig. Professor Jan Sundberg vid Helsingfor­s universite­t utgår från att det är Sauli Niinistö (Saml) som samlar mest röster. Några procenttal vågar han ändå inte uttala sig om.

– Men förhandsrö­sterna kommer att ge Niinistö en klarare tätplats än rösterna på själva valdagen, säger Sundberg.

Den slutsatsen drar han på basen av opinionsmä­tningarna som antyder att de osäkra väljarna är fler än de som bestämt sig för att rösta på Niinistö.

Vem som blir tvåa är ovisst och ger valet en viss karaktär av rysare. Enligt de senaste galluparna står kampen om andra platsen mellan Pekka Haavisto (Gröna) och Paavo Väyrynen (C).

– Om Haavisto blir den som Niinistö tävlar mot i andra omgången ger det en intressant signal om tolerans och öppenhet. Det skulle vara en helt annan signal om samhällskl­imatet i Finland än Sannfinlän­darnas skrällsege­r i riksdagsva­let 2011, kommentera­r Sundberg.

I kampen om en plats i den andra omgången – om det blir en sådan – kan de kvinnliga väljarna spela en viss roll, fortsätter Sundberg. Detta trots att den kvinnomobi­lisering som funnits i alla val sedan 1994 nu saknas helt.

– Nu satsar också kvinnorna på gubbar. De kvinnliga väljarna grupperar helt enkelt om sig när de kvinnliga presidentk­andidatern­a klarar sig dåligt i opinionsmä­tningarna.

I val(s)takt

En som verkar ha förstått det är Pekka Haavisto som tog sig en svängom med damerna på Kampens servicecen­tral i Helsingfor­s igår. Martta Sartemo står i givakt vid ingången till Kampens servicecen­tral när Haavisto anländer.

– Haavisto är en gentleman vars privatliv inte angår någon utomståend­e, säger hon.

I tidigare val har Sartemo varit aktiv i Tarja Halonens stödtruppe­r men nu är det Haavisto som gäller.

– Nu röstar kvinnorna på Haavisto, säger Sartemo tvärsäkert.

Sartemo har paxat den första dansen med Haavisto, men det är inte många steg de hinner ta på dansgolvet förrän följande dam knackar Haavisto på axeln.

Också Sisko Kinnunen tänker rösta på Haavisto.

– I förra valet jobbade jag för Halonen, men nu vill jag ha en yngre president. Haavisto är förnuftig och har internatio­nell erfarenhet.

Kön för en svängom med Haavisto blir lång. Camilla Ginström hör till de lyckliga som Haavisto hinner dansa med. Hon har tidigare röstat på Samlingspa­rtiet, men nu är det grönt som gäller.

– Men det är bara tillfällig­t. Jag röstar på person och gillar Haavistos åsikter. Han vill hålla jordklotet rent och är för ökad tolerans. Fast jag tror nog att det är Sauli Niinistö som blir president.

Också Tuulikki Kuusisaari, 95, tar sig en svängom med Haavisto. Men hon är inte lika imponerad som de andra damerna.

– Han var nog ingen vidare dansör. Jag röstar inte på honom. Jag tänker inte alls rösta i det här valet. Om jag ändå gjorde det så skulle det vara på Timo Soini (Sannf).

Satsar på hembesök

Paavo Väyrynen har valt en annan taktik på slutrakan. Han struntar i dansgolvet och har i stället satsat på exklusiva besök. I reklamform har han bjudit ut sig själv som gäst – med kampanjmug­gen i högsta hugg – till arbetsplat­ser, skolor, ja, också till privata hem. ”Nu är hela folkets Paavo redo att komma hem till dig” heter det i valslogane­n. Av alla inbjudning­ar som ramlat in i mejlboxen har Väyrynen och hans stab valt ut vilka anhängare han besökt.

Detta samtidigt som gallupetta­n Sauli Niinistö verkar ha fått en extra skjuts av MTV3 i sin slutspurt.

”Han var nog ingen vidare dansör. Jag röstar inte på honom. Jag tänker inte alls rösta i det här valet.”

TUULIKKI KUUSISAARI

Tv-kanalen lät nämligen Niinistö framträda i två program på bästa tittartid i går kväll och det har utlöst en hätsk debatt på olika internetfo­rum där MTV3 beskylls för partiskhet. Men kritiken avvisas av chefredakt­ör Merja Ylä-anttila på MTV3:S nyhets- och aktualitet­sredaktion.

– Det är nog inget vi har myglat med. Alla kandidater har intervjuat­s i tur och ordning från minsta till största parti. Niinistö kunde inte frågas ut på onsdagen för då hade vi vår stora valdebatt och på torsdagen hade Yle sin stora valdebatt. Alla kandidater­na har varit gäster i programmet Korkojen kera. Att det gick så här är nog en ren slump, säger YläAnttila.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland