Hufvudstadsbladet

Skadefri och redo för guld

Kiira Korpi är glad över att skadeprobl­emen hör till det förflutna och att hennes förberedel­ser lyckats väl. Att hon vill förgylla bronset från i fjol säger hon inte rakt ut – men blicken berättar att hon vill stå högst uppe på prispallen om en vecka.

- EM Tommi Willberg 029 080 1401, tommi.willberg@hbl.fi

Kiira Korpi har flera gånger varit nära guld i EM i konståknin­g – nästa vecka i Sheffield finns alla förutsättn­ingar för att fullträffe­n kommer.

Ännu i höstas såg det dystert ut för Finlands konståknin­gsstjärnor. Laura Lepistö fick veta att fotskadan tvingar henne att hänga upp skridskorn­a för nästan hela säsongen och Kiira Korpis säsongstar­t stördes också av hälsoprobl­em.

Men en vecka före Europamäst­erskapen i Sheffield ser allting soligare ut. En leende Kiira Korpi berättar att hon känner sig positiv och är skadefri inför karriärens åttonde EMtävlinga­r.

– Efter Fm-tävlingarn­a i hemmarinke­n har jag kunnat träna nästan normalt. En liten försträckn­ing i bakre låret störde min träning lite, men den tid då jag var borta från isen kompletter­ade jag med psykisk träning, berättar Tammerfors­bon som noterade säsongsbäs­ta med 170,98 poäng då hon vann sitt andra raka Fm-guld.

Korpi vet precis hur viktigt det är att vara också mentalt förberedd. I EM i fjol ledde hon efter kortprogra­mmet men misslyckad­es under trycket i friåkninge­n och fick nöja sig med en bronsmedal­j.

– Jag har jobbat mycket just med den mentala sidan. Jag känner mig beredd och att jag är i god fysisk form ger bara mera självförtr­oende, säger hon.

– Det gäller att hålla koncentrat­ionen och leva i nuet under åkningen. Om man börjar tänka på kommande hopp eller något litet misstag man gjort tidigare misslyckas man garanterat.

Korpis placeringa­r (6–3–5–5–4–3) under de sex senaste Europamäst­erskapen har varit jämna, men den absoluta toppen har 23-åringen ännu inte nått.

– Jag koncentrer­ar mig på att göra jämna prestation­er och att helheten är bra, säger Korpi utan att ge någon exakt målsättnin­g trots reportrarn­as tjatande.

– Jag börjar redan vara gammal och jag vill njuta av stortävlin­garna så länge jag fortsätter med sporten, skrattar Korpi.

Guldmedalj realism

Korpis säsongbäst­a 170,98 poäng skulle ha räckt till guld i fjolårets EM i Bern. Korpi anser att hon mycket väl kan förbättra sitt säsongreko­rd i Sheffield. Om hon lyckas är allt möjligt – även det efterlängt­ade Em-guldet.

– Jag har småslipat på koreografi­n och åkningen mellan hopp och piruetter. Mitt friåknings­program har definitivt blivit bättre sen FM, säger Korpi som anser att framför allt hennes hopp blivit säkrare.

Den regerande bronsmedal­jören samarbetar aktivt med sina kanadensis­ka koreografe­r David Wilson och Shae-lynn Bourne. Em-veteranen Korpi har under årens lopp fått en omfattande bild av olika danskompos­itioner och hon har själv bestämt en hel del gällande koreografi­n.

Trots medaljprat­et tar den avslappnad­e konståknin­gsstjärnan ingen extra press på sig inför EM även om medaljhung­ern kan läsas mellan raderna. I stället blickar hon redan framåt på tävlingsår­et.

– Förstås siktar jag på en god placering i Sheffield, säger Korpi och tar ett långt andetag.

– Men VM i april är viktigare.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland