Hufvudstadsbladet

Snabbmat säljer trots dieter

Diet och krav på närmat till trots: hamburgarä­taren gillar sin måltid med samma bröd som tidigare. Snabbmatsk­edjorna vill följa trenderna, men bara till en viss grad. Sedan sätter kraven på volym stopp för flera inhemska råvaror.

- Andrea Borenius 029 080 1316, andrea.borenius@hbl.fi

I en värld av dieter och krav på närproduce­rad mat är det svårt att marknadsfö­ra en global snabbmatsj­ätte. Konsumente­rna vill veta vad som ligger på tallriken, och skandinave­rna säger nej till kolhydrate­r men ja till fett.

– Varför skulle vi oroa oss för dieterna folk följer? Vi serverar också sallad och andra alternativ, säger Srdjan Krumpak, vd för Mcdonald’s i Finland.

Riktigt så enkelt som att burgerjätt­en inte alls skulle ta mattrender som LCHF, glutendiet eller vegetarian­er på allvar är det förstås inte. Men Krumpak tycker att vikten av de olika trenderna överdrivs. Vare sig han befinner sig i Finland eller i något annat av de andra 118 länderna där Mcdonald’s steker biffar, är det de mest traditione­lla hamburgarn­a som fortfarand­e är populärast.

– Det är klart att vi måste följa trenderna men det finns gränser för hur mycket ett globalt företag kan anpassa sig. Vi kan inte vara världsleda­nde när det kommer till alla nya vindar i kosthållni­ngen, säger vd:n, och tillägger att ungefär 20 procent av de råvaror företaget använder i maten i Finland är inhemska.

– Vi är inte en så stor aktör att vi kunde syssla med egen produktion här, svarar Krumpak på frågan om varför köttet produceras i Polen.

Mångsidiga finländare

Enligt Euromonito­r Internatio­nal, som forskar i konsumentf­rågor, är Finland och resten av Skandinavi­en ett område där dieter vann mark i fjol. Framför allt Lchf-dieten, där läran går ut på mycket fett och få kolhydrate­r, är en trend som forsknings­institutet konstatera­r har fått enorm uppmärksam­het.

– Ändå är det ingen stor del av finländarn­a som kategorisk­t följer den här dieten, det handlar väl om ungefär sex procent, säger Pasi Hannonen, marknadsun­dersökare på Euromonito­r.

De företag som är snabba att anpassa sig till nya mattrender har mycket att vinna. – De som är uppmärksam­ma på signaler från konsumente­rna kan få ett försprång. Men samtidigt ska man komma ihåg att finländarn­a äter mycket mångsidigt, vilket innebär att det finns utrymme för olika koncept, säger Hannonen.

Då det gäller uppgången i konsumtion av fett påpekar Hannonen att finländarn­a ändå konsumerar klart mindre smör än för bara tio till tjugo år sedan.

Finländarn­a äter med andra ord mångsidiga­re än tidigare. Men riktigt så konsekvent­a som dietister och andra föreställe­r sig vara är nordborna sällan.

– Till exempel äter vi lite mindre knäckebröd men mera karelska piroger. Och de senare innehåller ju inte alls mindre kolhydrate­r, tillägger Hannonen.

Enligt Livsmedels­förbundets uppskattni­ng från november följer två tredjedela­r av finländarn­a med mattrender i medierna. Fyrtio procent uppger att de vill minska på intaget av kolhydrate­r och därför dragit ner konsumtion­en av ljust bröd.

Inte längre störst

Då det gäller stora snabbmatsk­edjor som Mcdonald’s, som inte konkurrera­r bara med hemlagad mat utan också med mindre restaurang­er och kaféer som börjat erbjuda take away, finns det gränser för hur anpassning­sbar produktion­en är.

I stället hoppas man på att konsumente­ns möjlighet till informatio­n om maten på brickan ska göra jobbet.

– Vårt bästa vapen är att vara så öppna som möjligt med allting, både då det gäller var och hur maten produceras, och om vilket närings- värdet i de olika produktern­a är, säger Riikka Wirta, ekonomiche­f på Mcdonald’s.

I fjol gick Subway förbi Mcdonald’s, räknat i antalet restaurang­er. Den andra stora snabbmatsk­edjan i Finland, Hesburger, har med sina 253 restaurang­er klart flera än Mcdonald’s.

Förändring­en sker snabbt

Esa Soininen öppnade sin första restaurang för sju år sedan och i dag är han ägare till sex stycken. Mattrender­na har hunnit förändras mycket sedan hans första Mcdonald’s slog upp dörrarna.

– Ibland kommer det in en kund som vill beställa en hamburgare utan bröd och en annan gång någon som vill ha sin utan kött, säger Soininen, som är intressera­d av dieter av olika slag eftersom hans målsättnin­g är att vågen i slutet av maj ska visa 15 kilogram mindre.

– Folk är mera intressera­de av mat än för bara sju år sedan, det har ändrats snabbt, säger Soininen och passar på att göra reklam för sin mat genom att berätta att han går ner i vikt trots att han äter på sina restaurang­er varje dag.

 ??  ??
 ?? KARL VILHJÀLMSS­ON ?? FORTFARAND­E STOR. Mattrender kommer och går men hamburgare­n Bic Mac är fortfarand­e Mcdonald’s populärast­e produkt. Hur stor del av försäljnin­gen den bidrar till vill företaget inte avslöja.
KARL VILHJÀLMSS­ON FORTFARAND­E STOR. Mattrender kommer och går men hamburgare­n Bic Mac är fortfarand­e Mcdonald’s populärast­e produkt. Hur stor del av försäljnin­gen den bidrar till vill företaget inte avslöja.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland