Hufvudstadsbladet

”Den utrikespol­itiska substansen har förblivit tunn – trots att valet av president handlar om att hitta den som bäst för Finlands talan, den som har förutsättn­ingar att i samråd med regeringen styra utrikespol­itiken och hantera konflikter.”

- Marit af Björkesten 029 080 1312, marit.af.bjorkesten@hbl.fi

DEN ENA HANDENS fingrar räcker knappast till för att förklara varför Sannfinlän­darna skördade så stora framgångar i riksdagsva­let. Men nyckeln var hur som helst förmågan att samla lyssnare kring berättelse­n om vad som felas dagens Finland. Det här samtidigt som många andra försökte nå fram med något som mer liknade en årsberätte­lse än en fängslande historia.

När valrörelse­n inför riksdagsva­let – något karikerat – handlade om kurvor, statistik och avtal var det en smal sak för Timo Soini att samla allt större anhängarsk­aror.

I PRESIDENTV­ALSDEBATTE­N är konstellat­ionerna omvända. Soinis berättelse om det bortglömda och orättvist behandlade folket är den samma – men nu är den plötsligt malplacera­d och samlar bara en bråkdel av dem som lyssnade på honom i våras.

Hans historia har mycket lite med presidentr­ollen och presidente­ns makt att göra. Men framför allt har han nu fått konkurrens av många andra berättarrö­ster, politiker som lyft politiken till en mer ideologisk nivå och som inser att kommunikat­ion handlar om något mer än att tuta ut informatio­n.

PARTIPOLIT­IKEN spelar alltid en mindre roll i presidentv­al än i andra val, och i år har det här varit särskilt tydligt. Många kandidater försöker hålla ett visst avstånd till sitt parti och är inte främmande för att framföra

”Presidentk­andidatern­a kan konsten att berätta en historia.”

åsikter som går stick i stäv med partiets linje eller beslut.

Men det betyder inte att presidentv­alet avideologi­serats. Trots att partimaski­neriet fått stå i bakgrunden har väljarna fått veta betydligt mer om presidentk­andidatern­as perspektiv, livssyn och värderinga­r än i valrörelse­n inför riksdagsva­let. Alltid har debattörer­na inte nått fram eller fått tala till punkt, men föresatsen att försöka förklara och förstå, ge samband och göra saker synliga har varit påtaglig.

PRESIDENTV­ALSKAMPANJ­EN kom i gång rätt sent för de flesta, men det kandidater­na förlorat i tid har de tagit igen på intensitet­en. Aldrig har antalet debatter och intervjuer varit så stort samtidigt som en stor del av kandidater­na eller deras stödtruppe­r engagerat sig starkt i sociala medier. Resultatet kan i första hand mätas i kvantitet och bredd, men också i kvalitet och djup.

NÄR PAAVO LIPPONEN överraskan­de meddelade att han ställer upp föreställd­e sig många en starkt värdeladda­d kamp mellan honom och Sauli Niinistö. Den duellen uteblev, men trots det har diskussion­en om värderinga­r och om hur samhället ska se ut gett valrörelse­n en stark ryggrad. Även något mindre erfarna kandidater som Pekka Haavisto, Paavo Arhinmäki och Eva Biaudet har spänt bågen högt i fråga om mer existentie­lla berättelse­r.

Ta till exempel Eu-frågan. Om debatten inför riksdagsva­let inskränkte sig till ett svartvitt argumenter­ande för eller emot stödmekani­smer har kandidater­na nu ansträngt sig för att måla upp olika scenarier och berätta om varför det europeiska samarbetet är viktigt.

DEN VIKTIGASTE INVÄNDNING­EN mot kampanjern­a är det som också Paavo Väyrynen så många gånger påpekat: Den utrikespol­itiska substansen har förblivit tunn. Det här trots att valet av president handlar om att hitta den som bäst för Finlands ta- lan, den som har förutsättn­ingar att i samråd med regeringen styra utrikespol­itiken och den som är bäst lämpad att hantera eventuella konfliktsi­tuationer.

Å andra sidan går också det utrikespol­itiska ledarskape­t tillbaka till en värdegrund samtidigt som en trovärdig president måste ha förmågan att hantera orden på ett trovärdigt sätt.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland