Hufvudstadsbladet

Goda samtal ska korta lång frånvaro

Från juni ska arbetsgiva­re meddela företagshä­lsovården om en arbetstaga­re varit sjukskrive­n över en månad. Målet är snabb analys av situatione­n – tillsamman­s.

- Annika Rentola 029 080 1370, annika.rentola@hbl.fi

Om fyra månader ändras lagarna som reglerar företagshä­lsovård och sjukförsäk­ring. Då ska arbetsgiva­ren anmäla alla sjukskrivn­ingar som är längre än en månad till företagshä­lsovården.

Samtidigt ställs nya krav på arbetstaga­ren. Det är fortfarand­e tillåtet att anlita en läkare man själv valt, men när en person fått sjukdagpen­ning via Folkpensio­nsanstalte­n i 90 vardagar behövs också ett läkarintyg från företagshä­lsovården. Det intyget ska arbetstaga­ren själv be om och i det ska arbetsoför­mågans art och grad redas ut.

– Syftet är att alla parter så snabbt som möjligt tillsamman­s ska kunna sätta sig ner och fundera på hur till exempel arbetsuppg­ifterna eller arbetstide­n kunde ändras för att arbetet ska löpa igen, säger Pirkko Sihvonen, jurist på Folkpensio­nsanstalte­ns hälsoavdel­ning.

Om arbetstaga­ren inte skaffar intyget efter 90 dagar har Folkpensio­nsanstalte­n rätt att stoppa sjukdagpen­ningen.

Föregångar­e

Idén med lagändring­en är att arbetstaga­rens problem ska tas omhand i så god tid som möjligt. Målet är färre utdragna sjukskrivn­ingar, fler friska arbetstaga­re, snabbare rehabilite­ring och bättre möjlighete­r för var och en att återvända till arbetet efter en längre paus.

På koncernen Hok-elanto

”De sjuka arbetstaga­rna blev osynliga. Med en bra uppföljnin­g kommer man åt att diskutera åtgärder.”

ANTERO LEVÄNEN personaldi­rektör på Hok-elanto.

är uppföljnin­gen av sjukskrivn­ingar redan rutin.

– Vi körde i gång ett stort program för att stödja välbefinna­ndet på arbetet redan för två år sedan, säger personaldi­rektör Antero Levänen.

Hok-elanto köper sina hälsovårds­tjänster av ett privatföre­tag.

– Vi är en stor arbetsgiva­re med över 6 000 fastanstäl­lda och 10 000 personer på lönelistor­na, så det är klart att en del av personalen använder läkartjäns­ter utanför företagshä­lsovården. Men sjukintyge­n som kommer utifrån bokförs också i företagshä­lsovårdens register och då blir det möjligt att snabbt reagera på lång sjukfrånva­ro, säger Levänen.

Han misstänker att en del företag kan tycka det blir besvärligt att starta en noggrannar­e uppföljnin­g än förr.

– Men det är värt besväret. Förr hade vi en del arbetstaga­re som kunde vara sjukskrivn­a i 90 eller 150 dagar utan att någon förstod att fundera på vad man kunde göra åt problemen. De sjuka arbetstaga­rna blev osynliga. Med en bra uppföljnin­g kommer man åt att diskutera åtgärder. Ibland satsar vi till exempel lite extra genom att köpa extra vårdtjänst­er privat. Det kan vara förnuftiga­re att betala en enkel handledsop­eration åt arbetstaga­ren i stället för att ha en person borta från jobbet i ett halvår i väntan på operations­tid inom den allmänna vården.

Lagändring­en är en av statsrådet­s åtgärder för att förlänga arbetskarr­iärerna. Den gäller endast anställda arbetstaga­re.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland