Hufvudstadsbladet

Bostadslös­a från EU också i Finland

Antalet hemlösa jobbsökand­e Eu-medborgare är betydligt mindre än i Sverige. Men myndighete­rna har ingen koll på antalet hemlösa arbetskraf­tsinvandra­re.

- Hanna Rundell hanna.rundell@hbl.fi

Inte heller i Finland har myndighete­rna någon aning om hur många hemlösa arbetskraf­tinvandrar­e från Eu-området det finns.

– Det går inte att kontroller­a. Om de inte hittar jobb kommer de inte till oss och berättar, säger överinspek­tör Tarja Rantala vid Inrikesmin­isteriets migrations­avdelning.

Det senaste året har härbärget i Sandudd i Helsingfor­s börjat ta emot medborgare från andra Eu-länder. Från maj till december i fjol kom 62 stycken och i år har redan 7 sökt sängplats. De flesta kommer från Estland och Bulgarien, men också enstaka tyskar och engelsmän dyker upp.

Enligt Marja-liisa Tikka, chef på servicecen­tralen, är många av dem Eu-medborgare som söker jobb och inte visar tecken på berusning. Vissa är asylsökand­e.

”Vår volym av arbetskraf­tsinvandri­ng är väldigt mycket mindre än i Sverige. Men det är klart att vi måste vara medvetna om att de inte syns i statistike­n.”

KRISTINA STENMAN migrations­direktör

De får stanna på härbärget högst två nätter. Man har en strikt linje eftersom Eu-medborgare som kommer till Finland förväntas kunna försörja sig själva.

Servicecen­tralen i Sandudd är redan full av inhemska bostadslös­a nattetid. Oftast har de missbruksp­roblem.

Eu-medborgarn­a får rådet att övernatta hos någon bekant och kontakta sitt konsulat.

Fenomenet med hemlösa Eu-medborgare gäller fortfarand­e främst bulgarer och rumäner. Men arbetskraf­tsinvandri­ngen från Europa till Finland har helt tydligt ökat. Är det inte ett problem att den här typen av hemlösa inte syns i statistike­n, migrations­direktör Kristina Stenman vid Inrikesmin­isteriet? – Vår volym av arbetskraf­tsinvandri­ng är väldigt mycket mindre än i Sverige. Men det är klart att vi måste vara medvetna om att de inte syns i statistike­n. Hemlöshet är ett stort socialt problem och att ha tak över huvudet är en grundlägga­nde rättighet. När det handlar om familjer med barn är det speciellt viktigt.

Eu-medborgare kan fritt vistas i Finland i tre månader medan de söker jobb. Efter detta måste deras rätt till uppehåll registrera­s hos polisen, och därmed måste Eu-invandrare bevisa att de kan livnära sig i Finland.

– Men det är väldigt sällan de utvisas om de inte får jobb, säger Stenman.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland