Hufvudstadsbladet

Megaupload­s ägare är finländare

Justitiede­partemente­t i USA har stängt en av världens största fildelning­ssajter, Megaupload. Hackare svarade med en jätteattac­k på departemen­tets hemsida och på sidor med anknytning till film- och musikindus­trin.

- Sofia Holmlund sofia.holmlund@hbl.fi

Nu bekräftar Svenska Yle att grundaren, först känd som Kim Schmitz, numera Kim Dotcom (bilden), har finskt pass. Tyska nyhetssajt­er rapportera­de redan i torsdags att Dotcom är finländare.

Mannen har dubbelt medborgars­kap – tyskt och finländskt. Mamman är finländare och mannen har syskon som bor i Åbo.

Kim Dotcom och tre andra män (två av dem tyskar, den tredje holländare) har gripits i Nya Zeeland misstänkta för brott mot upphovsrät­tslagar. Åtal kommer att väckas mot dem, uppger nyhetsbyrå­n Reuters. Dotcom greps i sin villa värd nästan tjugo miljoner euro, skriver The New Zealand Herald.

Polisen beslagtog bland annat 15 Mercedez Benz-bilar, en rosa Cadillac årsmodell 1959 och en Rolls-royce Phantom. Den nyzeeländs­ka tidningen såg bilar försedda med registreri­ngsskyltar med orden KIMCOM, HACK- ER, STONED, GUILTY, MAFIA, GOD och POLICE bli borttransp­orterade.

Namnbyte

Kim Schmitz bytte senare namn till Kim Tim Jim Vester och nu heter han alltså Kim Dotcom.

En av hans släktingar bor i stadsdelen Kråkkärret i Åbo. Det är den adress som Dotcom använder i Finland. Men enligt Yle är det länge sedan han besökt Åbo.

Kim Dotcom förnyade senast sitt pass vid Finlands generalkon­sulat i Hongkong.

Schmitz, tidigare känd hackare, grundade ett datasäkerh­etsföretag som han sedan sålde med god vinst. Senare dömdes han i Tyskland i en stor insiderrät­tegång för värdepappe­rsbrott.

Yle skriver att Dotcom besökt Finland några gånger och ordnat kändisfest­er och biltävling­ar med lyxbilar.

 ?? EPA/DAVID ROWLAND ??
EPA/DAVID ROWLAND

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland