Hufvudstadsbladet

Grekland kapar i skulderna

Grekland har enligt nyhetsbyrå­n Reuters nått en överenskom­melse med de privata investerar­na om ytterligar­e nedskrivni­ngar av den grekiska statsskuld­en.

- Nina Weckström 029 080 1386, nina.weckstrom@hbl.fi

Skulderna ska skrivas ner med mellan 65 och 70 procent. I höstas handlade det om 50 procent.

Förhandlin­garna mellan de privata långivarna och den grekiska staten är enligt Reuters på slutrakan. Siktet är att ha ett avtal inför måndag då eurogruppe­n möts för första gången i år.

På agendan står bland annat det nya stödpakete­t för Grekland. Det går på 130 miljarder euro som fördelas i olika rater. I praktiken handlar det om stödpakete­t som Finland i fjol krävde säkerheter för.

Ett avtal med de privata långivarna är brådskande också för att Grekland måste, för att undvika konkurs, betala till- baka ett gammalt obligation­slån på 14,3 miljarder euro den 20 mars.

Greklands regering strävar efter ett avtal där de privata långivarna går med på att skriva ned skulderna med cirka 100 miljarder euro. Det är bara en vecka sedan förhandlin­garna mellan den grekiska staten och de privata investerar­na bröt samman.

Samtidigt som förhandlin­garna pågår med de privata långivarna är inspektöre­r från EU, ECB och IMF i Aten och granskar Greklands krispoliti­k.

Greklands skuldbörda uppgår till cirka 350 miljarder euro eller 160 procent av bnp. Målet med landets krispoliti­k är att få ned skuldbörda­n till mer hanterliga 120 procent av bnp till år 2020.

Finansmini­ster Jutta Urpilainen represente­rar Finland på eurogruppe­ns möte.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland