Hufvudstadsbladet

Finländsk professor har redan synats

Skyddspoli­sen utredde i tiden spionmisst­ankarna som riktades mot en toppforska­re i Helsingfor­s. Utredninge­n ledde inte till några åtal.

- FNB

– Fallet är bekant för oss från cirka tjugo år tillbaka. Skypo har utrett alla liknande fall som uppdagats, säger Skyddspoli­sens kommunikat­ionschef Liinu Lehto-seljavaara.

Tidningen Helsingin Sanomat skrev i går att uppgifter i Stasiarkiv­et bekräftade att Lassi Päivärinta, professor i matematik vid Helsingfor­s universite­t, ska ha spionerat för DDR:S räkning. Saken bekräftade­s för tidningen från myndighete­n som övervakar Stasiarkiv­en. Päivärinta förnekade för tidningen att han skulle ha varit agent.

Päivärinta ska ha rekryterat­s när han studerade på univer- sitetet i Jena i dåvarande Östtysklan­d. En kollega på universite­tet ska ha varit hans kontaktper­son. Fallet uppdagades i ett dokumentär­program på tysk tv i torsdags.

Päivärinta sade till Helsingin Sanomat att han skickade vetenskapl­iga publikatio­ner till kollegan i Jena, men han förnekar att det skulle ha varit frågan om spioneri.

– Forskarna där bad om materialet, och jag bröt absolut inte mot finländska lagar eftersom det handlade om publicerat material som fanns på vanliga bibliotek, sade Päivärinta.

1981 tog Päivärinta emot en tvivelakti­g betalning för en semesterre­sa till Budapest. Enligt dokumentär­en fick han 2 400 mark. En av betalarna var professor Thomas Runst, som ska ha varit Stasis kontaktper­son med Päivärinta.

Enligt Skyddspoli­sen hör fal- let till historien. Enligt Skypo finns det alldeles tillräckli­gt att utreda i dagens underrätte­lseverksam­het.

– Tiderna har inte ändrats alls. Underrätte­lseverksam­heten är precis lika aktiv i dag

Spioneribr­ott preskriber­as på tjugo år. Grovt spioneri preskriber­as inte, men Finland ska ha orsakats synnerlige­n stor skada för att en gärningsma­n skulle kunna dömas för det brottet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland