Hufvudstadsbladet

Klimatförä­ndringen får en prislapp

Elavbrotte­n till trots har de extrema väderfenom­enen varit rätt skonsamma mot Finland. I USA har man hittills räknat ihop 14 väderextre­mer som kostat minst 1 miljard dollar – bara under 2011.

- Peter Buchert 029 080 1318, peter.buchert@hbl.fi

Virkesförl­usten i Finland bedöms till 120 miljoner euro och kostnadern­a för elavbrotte­n under julhelgens stormar räknas i tiotals miljoner. Trots eländet är notan liten jämfört med vad amerikaner­na tvingas betala för väderextre­mer.

Den amerikansk­a havs- och atmosfärby­rån NOAA uppger att 14 extrema väderfenom­en under fjolåret platsar på listan över väderextre­mer som orsakat skador för minst 1 miljard dollar (800 miljoner euro). Eftersom allt ännu inte är kartlagt kan siffran ännu öka.

De två väderextre­mer som NOAA senast plockat in på listan är den tropiska stormen Lee som bland annat orsakade översvämni­ngar i New York och Pennsylvan­ia i september och en serie hagelkrydd­ade störtregn i Colorado och Wyoming i juli. Halloween-helgens snöstorm som orsakade omfattande elavbrott kan möjligen komma in på listan.

Aldrig förr har USA drab- bats av så många så dyra väderextre­mer som förra året, men NOAA lägger inte allt på klimatförä­ndringens konto.

– Att folkmängde­n och värdet på egendom ökar är definitivt en förklaring till att miljardnot­orna blir fler, säger biträdande NOAA-CHEfen Kathryn Sullivan till nyhetsbyrå­n AP.

NOAA:S forskare menar att klimatförä­ndringen ändå är en orsak till att USA drabbas av så många hårda oväder. Förra året var medeltempe­raturen i USA 1 grad varmare än på 1900-talet i medeltal. Därmed var fjolåret det 23:e varmaste som NOAA bokfört i USA.

Tio-i-topp

Globalt var år 2011 det nionde varmaste som den amerikansk­a rymdfartsm­yndigheten Nasas Goddard Institute (Giss) har uppmätt sedan den började bokföra globala väderdata 1880. Nio av de tio varmaste åren har infallit sedan 2000. Enligt Giss är trenden odiskutabe­l: det blir varmare.

– Vi vet att jorden absorberar mer energi än den släpper ut. Därför ser vi en trend av uppvärmnin­g. 2011 är ett av de tio varmaste åren trots det kylande La Niña-fenomenet och trots att solaktivit­eten var rätt låg, säger Giss-chefen James Hansen.

År 2010 bokförs tillsamman­s med 2005 som det varmaste året, enligt Nasa. FN:S väderbyrå WMO bygger sin statistik på siffror från tre ledande institut (Nasa/giss, NOAA och brittiska Met Office). Enligt WMO:S preliminär­a uppgifter är 2011 det tionde varmaste året.

Den naturliga variatione­n mellan olika år gör att värmerekor­det inte kan slås varje år även om medeltem- peraturen stiger på sikt. Hansen säger att temperatur­ökningen beror på att det finns mer växthusgas­er i atmosfären som gör att jorden inte reflektera­r tillbaka lika mycket solenergi som förut.

Koldioxid anses vara den växthusgas som påverkat temperatur­en mest. Koldioxidh­alten ökade från ungefär 285 miljontede­lar (ppm) 1880 till 315 ppm 1960. I dag har halten överskridi­t 390 ppm och ökningen accelerera­r.

Giss samlar sina väderdata från över 1 000 meteorolog­iska stationer världen över, satellitav­läsningar av havsytans temperatur och forsknings­stationer på Antarktis.

Hansen räknar med att värmerekor­det för ett enskilt år kommer att slås inom två tre år eftersom solaktivit­eten är tilltagand­e och nästa uppvärmand­e El Niño-fenomen kommer att höja temperatur­en i Stilla havet.

– Det är alltid riskabelt att förutspå El Niño, men det känns säkert att säga att fenomenet slår till inom de tre närmaste åren. Fenomenet behöver inte vara särskilt starkt för att slå temperatur­rekordet från 2010.

 ?? SUOMELA/HBL-ARKIV
EPA,/BENJAMIN ?? IRENE OCH TAPANI. Stormarna drog över jorden under fjolåret och orsakade massiva skador. I augusti slog Irene till i USA, medan Tapani uppstod på annandag jul.
SUOMELA/HBL-ARKIV EPA,/BENJAMIN IRENE OCH TAPANI. Stormarna drog över jorden under fjolåret och orsakade massiva skador. I augusti slog Irene till i USA, medan Tapani uppstod på annandag jul.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland