Hufvudstadsbladet

Prochorov vill sälja Gazprom

- MOSKVA Anna-lena Laurén anna-lena.lauren@hbl.fi

Michail Prochorov, som nyligen lämnade in 2,1 miljoner namnunders­krifter till ryska centralval­nämnden, har nu publicerat sitt valmanifes­t. Det mesta av innehållet står i klart motsatsför­hållande till Vladimir Putins politik.

Prochorov vill bland annat avskaffa möjlighete­n för en och samma person att vara president eller guvernör mer än två perioder under sin livstid – en tydlig markering mot Putin. Han vill minska röstspärre­n från 7 till 3 procent för att komma in i duman och göra det lättare för nya par- tier att registrera sig. Dessutom vill han befria de kaukasiska republiker­na från att betala skatt till Moskva för tjugo år framåt.

Prochorov har också en helt annan syn än Putin på ekonomin. Han föreslår amnesti för personer som har dömts för ekonomiska brott, vilket skulle innebära att Michail Chodorkovs­kij blev frisläppt. Dessutom vill han dela upp världens största gasbolag Gazprom i olika delar och sälja dem så att de blir konkurrens­kraftiga företag. Dagens Gazprom är i dag en koloss på lerfötter som inte in- vesterar i forskning eller prospekter­ing av nya gasfält, och som därför är tvungen att köpa en hel del av sin gas från Turkmenist­an.

Ytterligar­e vill Prochorov att alla arkiv ska öppnas och att stalinisme­ns offer ska få upprättels­e.

Blandade kommentare­r

– Ett mycket bra liberaldem­okratiskt program, säger Jevgenij Sutjkov på Institutet för valteknolo­gi till Kommersant. Jevgenij Mintjenko på Internatio­nella institutet för politisk expertis anser tvärtom att det är en ”sill- sallad av liberal-patriotisk­a idéer”.

Senast den 27 januari bekräftar centralval­nämnden om den har godkänt Prochorovs och Jablokopar­tiets Grigorij Javlinskij­s två miljoner namnunders­krifter. Dessutom har Irkutskguv­ernören Dmitrij Mezentsev lämnat in en namnlista. Ifall de alla blir godkända kommer det ryska presidentv­alet att ha sju kandidater: Putin, Gennadij Ziuganov, Vladimir Zjirinovsk­ij, Sergej Mironov, Prochorov, Javlinskij och Mezentsev.

”Ett mycket bra liberaldem­okratiskt program.”

JEVGENIJ SUTJKOV Institutet för valteknolo­gi till Kommersant.

 ?? EPA/YURI KOCHETKOV ?? UTMANAR. Prochorov vill vara ett liberalt alternativ i det ryska presidentv­alet.
EPA/YURI KOCHETKOV UTMANAR. Prochorov vill vara ett liberalt alternativ i det ryska presidentv­alet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland