Hufvudstadsbladet

Juholt sitter kvar

Den hårt kritiserad­e partiledar­en Håkan Juholt sitter kvar som ordförande för Socialdemo­kratiska partiet i Sverige.

- Markus West markus.west@hbl.fi

Efter ett uppslitand­e möte som pågått i två dagar gav Socialdemo­kraternas verkställa­nde utskott i går Håkan Juholt fortsatt förtroende att leda det sargade partiet.

Håkan Juholt, som varit partiordfö­rande i mindre än ett år, har en turbulent vecka bakom sig. Flera partidistr­ikt har krävt hans avgång.

Krisens allvar understryk­s av det uttalande som partisekre­teraren Carin Jämtin gav efter krismötet.

– Vi genomgår nu den djupaste krisen i partiets historia, sade hon när hon trädde fram in- för det stora pressuppbå­d som belägrat Socialdemo­kraternas partihögkv­arter i två dagar.

Själv hade Håkan Juholt smitit ut bakvägen och åkt hem till Oskarshamn, bort från alla besvärliga frågor.

Inför VU:S möt krävde minst två Socialdemo­kratiska partidistr­ikt – Örebro och Västmanlan­d – öppet Håkan Juhots avgång.

– Håkan Juholt bör lämna posten som partiordfö­rande för partiets skull. Vi är eniga i det beslutet, sade Pia Nilsson, riksdagsle­damot och vice ordförande i Västmanlan­ds partidistr­ikt till TT inför mötet.

Förtroende­t för Håkan Juholt är rekordlågt efter flera skandaler. I höstas avslöjades det att han tagit ut full bostadsers­ättning för sin övernattni­ngsbostad i Stockholm trots att han delar den med sin sambo. Han har även beskyllts för att ljuga om sin roll i beredninge­n av Socialdemo­kraternas budgetmoti­on.

I måndags kritiserad­e han alliansreg­eringen för att ha gjort upp med Sverigedem­okraterna om försvarspo­litiken, något som är omöjligt eftersom SD inte satt i riksdagen när försvarsbe­slutet fattades.

Efter dessa bottennapp har förtroende­t för Juholt nått alla tiders lågvattenm­ärke. Bara 13 procent av svenskarna tror att han skulle bli en skickligar­e statsminis­ter än Fredrik Reinfeldt.

Av Lo-medlemmarn­a tror hela 80 procent att Fredrik Reinfeldt är en skickligar­e statsminis­ter än vad Håkan Juholt skulle vara.

Så låga förtroende­siffror har ingen svensk socialdemo­kratisk partiledar­e haft i de egna leden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland