Hufvudstadsbladet

Päls är alltid modernt i Ryssland

Etiska frågor kring pälsproduk­tion intressera­r inte ryssar. Päls ses som en statussymb­ol och en investerin­g.

- FNB-MAARIT ROIHA

Moskvabon Alisa letar efter en lång päls som sällskap till den korta pälsjackan som hon har på sig.

– Det är bra att ha fler än en päls för att kunna växla beroende på stil och situation, förklarar hon. Alisas åsikt är inte ovanlig i Ryssland. Olika pälsproduk­ters och de traditione­lla pälshattar­nas popularite­t syns tydligt i gatubilden i Moskva.

Den ryska pälsmarkna­den är värd minst två miljarder euro om året. Konsumente­rna är inte heller intressera­de av de etiska frågorna kring pälsproduk­tionen.

– Jag har inte tänkt på frågan, säger Alisa samtidigt som hon provar pälsar.

Det viktigaste är att se så bra ut som möjligt. Unga kvinnor i Moskva är mycket tävlingsin­riktade då det gäller utseendefr­ågor. Alisa säger att hon hoppas att en ny päls ska ge henne en elegant image och samtidigt öppna nya dörrar.

Utländsk mink

Ryssland har en lång tradition som pälsförsäl­jare, men investerin­garna i den inhemska pälsindust­rin har varit små under de senaste åren. Den inhemska produktion­en har krympt med upp till en femtedel under de senaste tre åren. De ryska producente­rna har fått det allt svårare att konkurera med Kina och Turkiet.

– Vi säljer till största del kanadensis­k, skandinavi­sk och amerikansk mink, säger försäljare­n och konsulten Oksana Levina vid en pälsaffär i Moskva.

Den kanadensis­ka minken har kortare päls än den ryska. Längre päls värmer mer, men den kortare anses reflektera ljus vackrare.

– Vintrarna i Moskva är redan så varma att man inte behöver päls för att hålla sig varm, säger Olga, som shoppar i samma affär.

I Ryssland är pälsvästar och plagg som blandar olika pälssorter moderna.

– Päls är också framme i det internatio­nella modet, tillägger Levina.

Önskat present

En lång minkpäls av hög kvalitet kostar kring 2 500 euro i pälsaffäre­r i Moskva.

– Dyra pälsar är en av de ryska kvinnornas favoritpre­sen- ter, och en välvårdad päls ger glädje i många år, säger Levina.

Pälsförsäl­jningen är störst kring nyåret och före kvinnodage­n i mars.

– Reorna har redan börjat, men priserna är lägst under sommaren, då efterfråga­n är låg, säger Levina.

En stor del av pälsproduk­terna säljs också på mässor, torg och utställnin­gar. Olika pälsevenem­ang arrangeras under hela vintern, och mark- nadsförnin­gen är aggressiv.

Pälspriser­na är klart lägre på torgen och under mässorna, men det finns inga garantier för att kvaliteten är god. Piratkopio­rna har blivit allt bättre och ofta är förfalskni­ngarna så väl gjorda att endast experter kan skilja dem från äkta produkter.

– Det tryggaste är att köpa från registrera­de återförsäl­jare eller direkt från producente­n, säger Levina.

”Dyra pälsar är en av de ryska kvinnornas favoritpre­senter, och en välvårdad päls ger glädje i många år.”

OKSANA LEVINA

försäljare och konsult

 ?? MAARIT ROIHA ?? STATUSSYMB­OL. Moskvabon Alisa anser att flera pälsar är ett måste. Hennes åsikt delas av många ryssar. Lehtikuva/ Maarit Roiha
MAARIT ROIHA STATUSSYMB­OL. Moskvabon Alisa anser att flera pälsar är ett måste. Hennes åsikt delas av många ryssar. Lehtikuva/ Maarit Roiha

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland