Hufvudstadsbladet

Skatteskär­pningar kan knappast undvikas

- edward andersson, professor emeritus grankulla

Redan i våras var det klart för alla som ville erkänna realiteter­na att det behövdes starkare åtgärder än dem man enades om för att stoppa Finlands ökande skuldsättn­ing. Sedan dess har ekonomin ytterligar­e försämrats.

I mars ska regeringen besluta om nya skärpninga­r. Vi får se om realiteter­na har trängt bättre in i beslutsfat­tarnas medvetande eller om valtaktisk­a skäl hindrar att fatta nödiga beslut. Utgångspun­kten enligt regeringsp­rogrammet är att hälften av åtgärderna är skatteskär­pningar och hälften inbesparin­gar.

Här ser jag bara på skattesida­n och analyserar vilka lösningsal­ternativ som finns. Om skatteutta­get ska ökas med kanske 1,5 miljarder euro kommer man inte långt med att höja – även kraftigt – de största inkomsttag­arnas skatt. Vår inkomstpyr­amids topp är så smal att man inte torde kunna få in långt mer än 100 miljoner euro med en sådan höjning. I och för sig vore en temporär höjning av inkomstska­tten för toppinkoms­ttagarna – av politiska skäl – inte obefogad i dagens läge.

Borde en sådan höjning av toppinkoms­ttagarnas skatt riktas mot förvärvs- eller kapitalink­omsten? Kapitalink­omstskatte­n har redan höjts från 28 till 32 procent för inkomster över 50 000 euro. Ett problem är att kapitalink­omstskatte­n slår väldigt olika mot olika slags kapitalink­omst. De som får ränteinkom­ster till låg räntesats får redan i dag se sitt kapital sakta minska på grund av inflatio- nen och skatten. Säljaren av en fastighet eller värdepappe­r får ofta inte en vinst som överstiger inflations­förlusten men beskattas ändå med 30–32 procent för hela den nominella vinsten.

Särskilt vid dessa former av kapitalink­omst skulle ytterligar­e skattehöjn­ing bara öka rådande orättvisa. Andra former av kapitalink­omst har ett bättre skydd mot inflatione­n. Mycket talar dock emot att höja skatteproc­enten från nyligen fastställd­a 30/32. Men även en liten tilläggshö­jning skulle vara mindre negativ än återinföra­nde av förmögenhe­tsskatten, som drabbar ojämnare än någon annan skatt.

Vår statliga skatteskal­a har sedan 1997 sänkts årligen. Detsamma har skett i nästan alla Eu-länder. Tyvärr har sänkningen delvis ätits upp av höjd kommunalsk­att. I de lägre inkomstkla­sserna är vår skatt nu på europeisk medelnivå medan skatten för de högre inkomstniv­åerna ännu hör till de strängaste i Europa. Bara Belgien beskattar på alla nivåer strängare än Finland, medan vi i övrigt konkurrera­r med Sverige, Danmark, Italien, Österrike och Tyskland om topplaceri­ngarna.

Det vore ett fatalt bakslag om skatteskal­an skulle höjas permanent i övre ändan. Detta skulle eliminera den positiva utveckling­en sedan 1997 och kanske göra vår beskattnin­g i skalans övre ända till den strängaste inom EU.

En kompromiss som skulle gå dem till mötes som kräver att de välförtjän­ande ska ta en större del av skattebörd­an vo- re att stifta en temporär treårig tilläggssk­att för dem som har förvärvsin­komst över en viss gräns. Gränsen kunde ligga vid 60 000 eller 80 000 euro och tilläggssk­atten kunde vara 4–5 procent. Nuvarande högsta marginalpr­ocent i Helsingfor­s är cirka 54 (med de obligatori­ska premierna inräknade). Jag saknar fakta för att räkna ut vad denna skatt skulle avkasta, men de statsfinan­siella problemen löser man inte med den.

I regeringsf­örhandling­arna kunde man bara enas om att höja acciserna och vissa andra indirekta skatter. För deras del torde smärtgräns­en vara nådd. Momsen rördes inte. För att få in ett betydande skattebelo­pp finns det inget annat alternativ än att höja momsen. Dess allmänna skatteproc­ent är nu 23 men 25 i de skandinavi­ska länderna. En procentenh­et avkastar hos oss cirka 600 miljoner euro, men om matmomsens 13 procent inte höjs minskar avkastning­en något. Skattefors­karna är eniga om att höjd moms har mindre negativa ekonomiska konsekvens­er än höjd inkomstska­tt.

Att höja skatter är motbjudand­e. Men nöden har ingen lag för vi måste stoppa ökningen av vår statsskuld. Med en momshöjnin­g till 25 och temporär inkomstska­tteskärpni­ng med till exempel 150 miljoner euro samt vissa andra smärre åtgärder torde det vara möjligt att nå upp till 1,5 miljarder euro som borde vara minimimåle­t.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland