Hufvudstadsbladet

Nytt lyft för Toyota Avensis

Senaste Toyota Avensis hade riktigt goda köregenska­per, och efter ansiktslyf­tningen är de ännu bättre. Styrningen är vässad och chassit är förstärkt på flera punkter. Ljudnivån inne i kupén är dessutom lägre.

- Dan Kronqvist 029 080 1348, dan.kronqvist@hbl.fi

Utseendemä­ssigt har Avensis tagit ett steg framåt. Fronten är mera dynamisk och antagligen i mångas ögon vackrare. Den elektriska styrservon känns exaktare i mittläget, och i kombinatio­n med ett uppstyvat chassi gör det bilen mycket intressant­are i kurvorna. Just det här har av tradition varit en tidigare svaghet hos Toyota. Märkets framgång har länge baserat sig på att bilarna sällan går sönder, inte att de skulle erbjuda speciellt mycket körglädje. Nu står det och väger. Nyaste Avensis är riktigt kul, förutom att den ska leva upp till ryktet som bilen utan problem.

Interiören är också uppsnyggad med lite bättre material och ny utrustning, men där tänder det ännu inte till. En viss försiktigh­et i helhetskon­ceptet gör att man får ett visst budgetintr­yck.

Trots bättre ljudiosole­ring har man ännu inte kommit ifrån det vindbrus som ytterspegl­arna åstadkomme­r i lite högre hastighete­r.

Första miljöversi­onen

Det här är Toyota Avensis premiär som miljöbil. En tvåliters diesel med 124 hästar kommer ner till 119 gram koldioxid. Det kan vara ett smart drag inte minst med tanke på tjänstebil­sflottan som i dag styrs rätt långt av utsläppen.

Den lika stora bensinmoto­rn ger 147 hästar, men de är inte lika pigga i effektkurv­an. Då kan det vara lika smart att titta på de mindre på 1,6 och 1,8 liter.

Toyotas bensinmoto­rer ligger förstås inte riktigt i framkant när det gäller effektivit­et och downsizing, men de mindre motorerna räcker åtminstone till. I år kommer det knappast att bli någon stor rusning efter dieselvers­ionen, eftersom sluträknin­gen för dieselbili­ster kommer att stiga med bränslepri­set.

Fortsättni­ngsvis räknar Toyota Finland med att bensinmoto­rn på

”Märkets framgång har länge baserat sig på att bilarna sällan går sönder, inte att de skulle erbjuda speciellt mycket körglädje. Nu står det och väger. Nyaste Avensis är riktigt kul, förutom att den ska leva upp till ryktet som bilen utan problem.”

1,8 liter är den populärast­e med nästan hälften av försäljnin­gen. Instegsniv­åns 1,6 liter har hittills bara lockat 18 procent av köparna, medan tvålitersd­ieseln stått för en knapp tredjedel.

Viktig kombi

Avensis finns förstås i både sedanoch kombiversi­on, den senare en viktig produkt i Finland och en mycket viktig produkt för Toyota sedan Corolla/auris övergav kombikunde­rna. Sjuttio procent av Avensisköp­arna i Finland har valt en kombi.

Prismässig­t är Avensis en utmanare på många fronter. Med ett utgångsläg­e på drygt 24 000 euro är den ett budgetalte­rnativ till framför allt kombiklass­ikerna Passat, Mondeo och Superb.

Utrustning­smässigt är den kanske mest synliga förbättrin­gen den att att multimedie­systemet Touch & Go, också bekant från nya Yaris, är standard i alla versioner utom den enklaste. Det här är i vanliga fall en premiumutr­ustning, och den innehåller både e-post, kalender, 3D-navigering med trafikmärk­en i rutan samt tre års gratis kartuppdat­eringar.

 ?? DAN KRONQVIST ?? KOMBIFAVOR­IT. 70 procent av Avensisköp­arna i Finland har hittills valt en kombi. Så kommer det att fortsätta.
DAN KRONQVIST KOMBIFAVOR­IT. 70 procent av Avensisköp­arna i Finland har hittills valt en kombi. Så kommer det att fortsätta.
 ?? DAN KRONQVIST ?? DISKRET CHARM. Materialva­len ger lite mera känsla i interiören, men intrycket är ändå närmast försiktigt.
DAN KRONQVIST DISKRET CHARM. Materialva­len ger lite mera känsla i interiören, men intrycket är ändå närmast försiktigt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland