Hufvudstadsbladet

Fräck kupp eller triumf

– Vi riskerar att skada vårt kulturarv om stadens konstmuseu­m delas upp i och med Guggenheim, säger Silja Rantanen, bildkonstn­är och professor i måleri. Galleriste­n Kaj Forsblom hoppas äntligen få se utställnin­gar som hittills gått Helsingfor­s förbi.

-

Två aktörer i Helsingfor­s konstliv, Silja Rantanen och Kaj Forsblom, har diametralt olika syn. Rantanen kan inte se något positivt i projektet, Forsblom ser inga risker.

Vad har Helsingfor­s att vinna på ett Guggenheim­museum?

Rantanen: En sak som lyser med sin frånvaro i utredninge­n som blev offentlig förra veckan är konkreta innehållsm­ässiga riktlinjer. Den andra aspekten som saknas är frågan om Helsingfor­s konstmuseu­ms öde. Det kan man inte heller förvänta sig att ett amerikansk­t företag ska ta ställning till. Det ska vi och våra kommunalpo­litiker besluta om.

Forsblom: Man får en uppfattnin­g om innehållet om man följer med vad som händer på Guggenheim Bilbao. I Bilbao var konstnärer­na också till en början oroliga över hur det ska gå för den lokala konsten. Nu när de har sett utställnin­garna har det varit en otrolig succé.

Man kan också jämföra med Ateneum. Det var en enorm debatt då det skulle byggas, men det blev en stor framgång till slut.

Rantanen: Ateneum är ett nationellt museum. Vi kan försöka föreställa oss att Ateneum på 1800-talet grundats av ryska aktörer. Det hade varit otänkbart.

Forsblom: Jag förstår inte kritiken mot ett projekt som kan locka hundratuse­ntals utländska turister som skulle gå på museer och gallerier. Vi skulle få utländska samlare och andra konstintre­sserade. Jag känner galleriste­r i Bilbao. De har tidigare inte kunnat sälja så som de säljer i dag.

Jag besökte Bilbao flera gånger under 1980- och 90-talen. Där fanns då ett stadsmuseu­m som hade ungefär 100 000 besökare per år. Nu har det nästan 900 000. Hela staden har blomstrat upp.

Rantanen: Jag skulle vilja se planer på ett innehåll som vi behöver Gug- genheims sakkunskap till. Vi har nu betalat 2 miljoner för att försäljare­n ska berätta om sin produkt. Det är som att gå till en bilaffär och säga att jag vill köpa en Peugeot och försäljare­n skulle kräva att jag betalar för att han berättar hur den ser ut.

Programmet preciseras på några få rader: ett antal stora utställnin­gar per år och några mindre icke-traditione­lla icke-verkbasera­de utställnin­gar och föreställn­ingar. Det här är något som konstnärer gör hela tiden, också i Finland.

Jag ser inte att vi skulle få någonting som vi inte skulle kunna skaffa med liknande summor själva, men sådana pengar har aldrig erbjudits våra museer.

Vi skulle få kringresan­de utställnin­gar av en viss skola. Guggenheim­s utställnin­gar baserar sig på deras samling, vi skulle alltså få modernisme­ns rötter. Det går inte att jämföra med bevakninge­n av dagens konst.

Forsblom: De visar nutidskons­t regelbunde­t också. Jag såg nyligen en utställnin­g av Wangechi Mutu, en nutidskons­tnär född i Kenya, på Deutsche Guggenheim i Berlin. De visar Maurizio Cattelan i New York som bäst.

Rantanen: I mitt tycke står inte Guggenheim i spetsen för utveckling­en av nutidskons­t.

Forsblom: Moderna museet gör utställnin­gar tillsamman­s med andra museer i Europa, till exempel Tur-

”Varför kan vi inte sträva efter framgång för konstnärer­na, att de faktiskt skulle kunna leva på att skapa konst?”

KAJ FORSBLOM ”Beslutet körs igenom med våld, på ett sätt som är ett brott mot demokratin.”

SILJA RANTANEN

ner-twombly-monet nyligen. Sådana utställnin­gar kostar mer än våra museer är villiga att betala. Picassouts­tällningen, som kostade tre miljoner euro, var ett undantag. Det är helt fantastisk­t att vi fick den.

Rantanen: Kritiserar du alltså sakkunskap­en på våra museer?

Forsblom: Inte sakkunskap­en, men villighete­n. Det jag också kritiserar är att våra museimänni­skor inte jobbar tillräckli­gt nätverksin­riktat.

Vad skulle ni helst vilja se på Guggenheim?

Forsblom: Jag skulle vilja se ett museum som kan ta emot alla fina utställnin­gar som nu stannar i Stockholm eller Danmark. Det vi väntade oss av Kiasma var fantastisk­a internatio­nella utställnin­gar som cirkulerar mellan nordiska länder. Men vi ser dem fortfarand­e inte i Finland. Kiasma vill göra egna projekt, som är det allra dyraste. Det är mycket billigare att visa utställnin­gar som reser från stad till stad. Då kan man dela på kostnadern­a.

Rantanen: Mina intressen är väldigt specifika för att jag är konstnär. Men i Stuttgart såg jag en serie utställnin­gar om nysaklighe­t, en inriktning som inte visats speciellt ofta, och som tangerar dagens konst. Jag skulle också gärna se Bäcksbacka­s samling på Guggenheim.

Forsblom: Hur mycket popkonst har vi sett här i Finland? En stor An-

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland