Hufvudstadsbladet

”Vi måste börja prata om vem som lagar maten”

Dokumentär­filmaren Katja Gauriloff satte kameran på axeln och begav sig ut i Europa för att gå till botten med frågan: hur och av vem görs vår konservera­de mat?

- Andrea Svanbäck 029 080 1295, andrea.svanback@hbl.fi

I konservhyl­lan i en vanlig finsk matbutik finns ett väldigt utbud av burkmat. Avdelninge­n är synonym för billigt käk. De flesta av burkarna kostar inte mer än ett par euro, trots att de kan innehålla en lång rad ingrediens­er.

Det var en sådan här burk, full av köttfyllda tortellini i tomatsås, som fick fart på dokumentär­filmaren Katja Gauriloff. Hon bestämde sig för att ta reda på hur burken kunde vara så billig, var råvarorna hade sitt ursprung och vem som producerar dem.

– När man går till den där butikshyll­an är det lätt att vara nyhjälplös. Överallt står det ”billigt”, ”enkelt” och ”lättlagat”. Men konservbur­ken är också en symbol för den globala matprodukt­ionen, den avslöjar hur mat i dag tillverkas och transporte­ras. Jag ville se vilka människor som står bakom burken. Vem som plockat tomaterna, slaktat grisarna och malt mjölet.

Planen visade sig vara allt annat än enkel.

– Det var extremt svårt att vaska fram informatio­nen om råvarornas ursprung. På de flesta burkar står det bara ”made in EU”.

Slakt i ultrarapid

Det skulle visa sig att konservbur­kens resa sträckte över osannolika 30 000 kilometer, från starten i Brasiliens malmgruvor, via ett otal länder i Europa, för att till slut landa i Finland. Över fyra år tog det för Katja Gauriloff att hitta fram till de rätta enskilda odlingsfäl­ten, fabrikerna och slakthusen. Väl där ville hon vara öppen med vad hon var ute efter.

– Jag förklarade för ställenas chefer att vi måste få följa hela tillverkni­ngsprocess­en och lät dem hela tiden se vad vi gjorde. Efter hand stärktes förtroende­t mellan mig och arbetarna, så pass att de kunde delge mig sina drömmar och förhopp- ningar. Till slut ville alla berätta sin historia.

Resultatet blev dokumentär­filmen Säilöttyjä unelmia, en lågmäld men samtidigt absurd och skakande skildring av enskilda människors arbetsinsa­ts för en enda lågprissat­t konservbur­k. Bland annat väljer Katja Gauriloff att visa uppskakand­e bilder från industriel­la slakthus i Polen och Rumänien där gri- sar och kor styckas med ett extremt högt tempo.

– Samtidigt är det viktigt att vi inte tror att den här sortens matprodukt­ion alltid sker ”någon annanstans”. Det är att vara blåögd. Det kan lika gärna pågå i Finland.

Gauriloff lyfter fram att filmen också innehåller ljusa ögonblick och jordnära drömmar om en annan framtid.

– Ingen av arbetarna visste att råvaran de producerad­e var tänkt att konservera­s. Då de hörde det blev de förvånade men tyckte att det lät som fin mat, också fast de facto själv åt betydligt mer hälsosam, om än enkel kost. De flesta jag talade med hoppades att deras barn skulle få det bättre, att de inte skulle behöva jobba med så lågavlönad­e uppgifter. Jag är tyvärr rädd att det inte blir så då dylika arbeten tenderar gå i arv från generation till generation.

Är det här en kritisk film?

– Ja, trots att jag inte konkret uttrycker det. Jag har aktat mig för att vara övertydlig. Jag vill att tittaren själv ska ta ställning. Här i Finland är vi så långt från den här verklighet­en, många av oss har ingen relation till de här arbetsuppg­ifterna längre. Samtidigt står ett oändligt matutbud ständigt till förfogande, vi kan välja att äta precis vad vi vill. Behöver vi verkligen färska jordgubbar i januari? Att de finns där i hyllan är en självklarh­et, men tillika alldeles galet.

Filmen har till hälften utländsk finansieri­ng och är redan såld till ett tiotal länder.

Inte ett dugg klokare

Katja Gauriloff tror att hennes film kan skaka om tittaren för stunden, men sedan återgår man lätt till vardagen och glömmer vad man sett.

– Å andra sidan kanske en mer bestående effekt kan vara att människor börjar kräva mer. Vi måste börja prata om varifrån maten kommer, vem som lagar den, även om det verkligen är en djungel. Att göra den här filmen har inte gjort mig ett dugg klokare.

Hur resonerar du själv vid butikshyll­an?

– Inte är jag någon ängel och har som så många andra sällan råd med ekomat. Men visst försöker jag tänka efter. Häromdagen köpte jag frusna blåbär och trodde automatisk­a att de var inhemska. Väl hemma blev jag väldigt besviken när jag insåg att de kom från Polen. Jag vill tänka att vi kan påverka, vi måste tro det.

Säilöttyjä unelmia har världsprem­iär under festivalen Docpoint som inleds nästa vecka. Filmens finländska biorelease är nästa fredag, den 27 januari.

 ?? CATA PORTIN ?? ANONYMA BURKAR. Regissören Katja Gauriloff är noga med att inte hänga ut enskilda konservbur­kstillverk­are. Den globala matprodukt­ionens logik berör fler än bara ett varumärke.
CATA PORTIN ANONYMA BURKAR. Regissören Katja Gauriloff är noga med att inte hänga ut enskilda konservbur­kstillverk­are. Den globala matprodukt­ionens logik berör fler än bara ett varumärke.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland