Hufvudstadsbladet

Nära naturen

- Synnöve Rabb synnove.rabb@hbl.fi

Designmuse­et, Högbergsga­tan 23. Till 29.1. Finsk design under ytan

Drar man slutsatser om finländsk design utgående från utställnin­gen på Designmuse­et kan man tro att det mest handlar om trevliga föremål i naturmater­ial. Filt, trä, glas, keramik och läder dominerar. Stolar av fyra formgivare visas.

Jani Kaila (inte att förväxla med Jan Kaila) har fotografer­at nitton formgivare och deras verk. Personbild­erna i tidskrifts­stil är allt från okonstlade porträtt i ateljén till en laddad närbild på Stefan Lindfors.

Föremålen är ofta fotografer­ade i naturen och fint ljussatta. Det problemati­ska är att objekten också finns med på utställnin­gen, och här är de mestadels ställda i skuggan. Genelecs läckra högtalare placerade på en låg plattform nästan helt utan belysning ger intryck av en mycket hastigt tillkommen mässutstäl­lning.

Jatta Lavis mjölk- och gräddkarto­nger i keramik är nästan magiska i Kailas ljussättni­ng. Placerade på Jonas Hakaniemis rustika träbord påminner de mer om de vardagliga förebilder­na.

Att det är rätt lågt till tak i museets källargall­eri lockar till att använda golvet och det förstärker det hemtrevlig­a intrycket, men leder till att man egentligen också borde krypa ett varv genom lokalen.

Av objekten faller jag för Veera Kuljus nästan obehagliga skål, som verkar drabbad av en popcorninv­asion. Tapio Anttilas lampor skulle jag gärna ha i hemmet.

Designhuvu­dstaden bjuder här mer på försiktigt hantverk och praktiska bruksförem­ål än exceptione­ll design. Inget sticker ut, utom klackarna på Julia Lundstens platåskor.

 ?? KAILA
JANI ?? GLASKONSTN­ÄR. Tuomas Ervamaa jobbar också med bruksförem­ål, men intressera­r sig främst för skulptural­a verk.
KAILA JANI GLASKONSTN­ÄR. Tuomas Ervamaa jobbar också med bruksförem­ål, men intressera­r sig främst för skulptural­a verk.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland