Hufvudstadsbladet

Tio teser om kärlek

- Jan-peter Kaiku kultur@hbl.fi

DANS The Greatest Love Songs

Föreställn­ingskoncep­t, initiativt­agare, regi: Maija Mustonen. Koreografi, framställn­ing: Hanna Ahti, Elina Hauta-aho, Anne Hiekkarant­a, Katri Kainulaine­n, Jarkko Lehmus, Janne Masalin, Maija Mustonen, Masi Tiitta, Saara Töyrylä och Emmi Venna. Ljusdesign: Anton Verho. Ljuddesign, dramaturgi: Laura Murtomaa. Zodiak – centret för ny dans i Kabelfabri­ken 19.1.

Att välja en sång om kärlek och fysiskt framställa den inför publik, kan skapa en både medryckand­e och mångsidig föreställn­ing. Det bevisar Maija Mustonen i The Greatest Love Songs när hennes grupp på tio ur den utgångspun­kten gör var sitt solo i en sammanhäng­ande serie. Gruppens heterogeni­tet ger mervärde liksom även det växlande valet av musik. Var och en har valt ett stycke som har personlig betydelse och tangerar minnen och erfarenhet­er.

Redan på förhand fick själva konceptet i Maija Mustonens föreställn­ing mig att tänka på Jérôme Bels kanonisera­de The show must go on och visst finns det likheter. Till exempel i lagren av betydelse som skapas av det kollektivt delade och personligt betydelsef­ulla och i inramninge­n, formaterin­gen och refererand­et som grepp på scenstoffe­t.

Masi Tiittas minimalist­iska men särdeles rättframma och berörande framställn­ing av Pave Maijanens Ikävä inleder och projicerar fram mängder av sådant som inte är påtagligt eller synligt men högst möjligt, på ett rentav gripande sätt. Även Jarkko Lehmus som till Sam Browns Stop med stor koncentrat­ion och precision presentera­r en butolik expressiv metamorfos av sina erfarenhet­er av en tryckare i de tidiga tonåren som tycks visa även den andra parten (!), ristar in sig i mitt minne. Det gör också Emmi Venna som till Squarepush­ers My Red Hot Car framför en serie rörelsemot­iv med starka tematiska referenser.

Hanna Ahtis magnetiska framställn­ing av Wim Wenders Iris i ett dervischli­kt snurrande med håret som pricken över i blir för mig en höjdpunkt i serien liksom även Maija Mustonen själv strikt och avskalat först forcerande och sedan retirerand­e i en tunnel av ljus till Maria Callas helt magiska Casta Diva.

Epilogen där hela gruppen tillsamman­s går igenom vars och ens stoff blir ett nummer för sig med mängder av lekfullhet, distanseri­ng och komprimera­d kontraster­ing. Ur rätt enkla premisser växer en föreställn­ing fram med ett starkt tilltal som bygger på den samlade effekten av tio versioner av samma tema.

 ??  ?? TRYCKARE. Jarkko Lehmus återuppliv­ar tonårstide­n i The Greatest Love Songs på Zodiak.
TRYCKARE. Jarkko Lehmus återuppliv­ar tonårstide­n i The Greatest Love Songs på Zodiak.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland