Hufvudstadsbladet

Guggenheim­museum?

- Petto

Då Alexander I upphöjde Helsingfor­s till huvudstad hade staden knappa 4 000 invånare. På Stortorget reste sig den rödmyllade Ulrika Eleonora-kyrkan. Invid begravning­splatsen låg högvakten och kyrkans klockstape­l av sten fanns där Statsrådsb­orgen nu står. Bakom låg förkolnade rester av den stora branden och på södra sidan av torget sträckte sig en rad köpmanshus.

Längs den av naturen skapade strandlinj­en löpte Strandgata­n. Där salutorget nu finns sköljde havet ruttna träbryggor med nät och fiskeredsk­ap. Grundläggn­ingen av Esplanaden hade inletts. Skatudden och Kronohagen var oländiga berg och Brunnspark­en vild ödemark.

Huvudstade­n med dess ödemarker stiger ur askan med ett nytt harmoniskt empireansi­kte tack vare berlinaren Carl Ludvig Engel. Engels arkitektur är palladians­k.

Liksom som den italienska arkitekten Palladio (1508–1580) formgav Engel sina byggnader med utgångspun­kt från deras omgivning. Arkitekten­s ansvar var att skapa ett attraktivt rum. Byggnaden ska inte hävda sig själv på bekostnad av platsen eller beställare­n. Han skapade en empire i en skala lämplig för en stad i Helsingfor­s storlek.

Nyårsdagen 2012 inleder med designåret. Året då man i all hast ska besluta om Guggenheim­museet. Konstmusee­t ska välkomna turister. En stad är ju inte bara hus. Den ska erbjuda en blandning av det privata och det offentliga. Men är det för turismens skull som vi ska vi offra den vackraste vyn i Helsingfor­s? Södra hamnens elegans där byggnadern­a talar till varandra. Ett modernt bygge på Skatudden kunde förminska värdet av empiren. En del av Engels livsverk.

Ett skrytbygge skulle dominera strandlinj­ens empir. Stadshuset med öppen kolonnpryd­d förhall. Presidente­ns slott med en tempellikn­ande fasad och symmetrisk­a lägre flyglar. Den blåmålade högvakten med indragen portik. Helsingfor­s griper omkring sig i en geografi som skapats av människan. Under designåret lyfts stadsdelen Vik fram. Modernt, ekologiskt med fokus på hållbar utveckling. Med arkitekton­iskt spännande kyrka. Varför inte bygga där? Skapa ett nytt arkitekton­iskt formspråk. Men kanske en avlägsen åkerplätt inte duger. Eller överlåta Kabelfabri­ken. Lätt att nå och ligger nära vattnet. Inte heller i Berlin ståtar Guggenheim­museet med ett skrytbygge.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland